Следвайте ни

Атака! Саудитският престолонаследник хакнал телефона на Джеф Безос

viber icon

Смартфонът на милиардера и собственик на Амазон Джеф Безос е бил хакнат през 2018 г. със съобщение по месинджъра WhatsApp, изпратено от личния номер на престолонаследника на Саудитска Арабия, съобщи „Гардиън“.

Криптираното съобщение от Мохамед бин Салман е съдържало зловреден вирус, който проникнал в телефона на най-богатия човек в света, показват резултатите от дигитално криминално разследване. Анализът на данните установил, че е „много вероятно“ проникването в телефона да е предизвикано от заразен видео файл, изпратен от принца на Уахабутското кралство до Безос, който притежава и вестник „Washington Post“. Двамата са си общували на пръв поглед приятелски по WhatsApp, когато на 1 май същата година е изпратен непоискания клип, според източници, пожелали анонимност.

Голямо количество данни са извлечени от телефона на Безос за няколко часа.

Разтърсващото разкритие, че бъдещият крал на петролната монархия може би е участвал лично в атаката срещу основателя на Amazon, ще предизвика трусове в корпоративните централи от Уолстрийт до Силиконовата долина.

Скандалът може също да подкопае усилията на МБС,  както е известен престолонаследникът, да привлече повече западни инвеститори в Саудитска Арабия в изпълнение на заявените цели икономически да реформира кралството, дори по същото време да е организирал репресии срещу своите критици и съперници.

Разкритието вероятно ще повдигне тежки въпроси към Риад и относно обстоятелствата как американският таблоид „National Enquirer“ се е сдобил с интимните подробности за личния живот на Безос, включително текстови съобщения, които публикува девет месеца по-късно.

Хакерската атака ще поднови и разследванията за действията на бин Салман и неговите хора в месеците преди зверското убийството на Джамал Хашоги, саудитски дисидент и журналист от „Washington Post“, който беше екзекутиран и нарязан на части през октомври 2018 г. - пет месеца след предполагаемото „хакване“ на собственика на вестника.

Досега саудитците отричаха да са прониквали в телефона на Безос и настояваха, че убийството на Хашоги е резултат от „несанкционирана от властите операция“. През декември саудитски съд осъди осем души за участие в убийството на Хашоги след секретен процес, който беше разкритикуван като фалшификация от правозащитници.

Криминалисти започнаха да изследват телефона на Безос след публикацията от януари м.г. в „National Enquirer“, разкриваща интимни подробности от личния му живот. След статията за извънбрачната му връзка започна надпревара в екипа по сигурността на Амазон да разкрият таблоидът, който е собственост на American Media Inc (AMI), се е добрал до личните съобщения на изпълнителния директор.

Докато AMI настояваше, че скандалната любовна афера им е подшушната от брата на приятелката на Безос, разследването на екипа на милиардера установи с „голяма сигурност“, че саудитците са успели да „осъществят достъп до телефона на Безос и са „получили лична информация“ за него.

Шефът на охраната на Безос - Гавин де Бекер съобщи през март м.г., че е предоставил подробности за разследването на хакерската атака на властите, но не разкри публично подробности за това как саудитите са са проникнали в телефона.

Той също така описа „близките отношения“, които саудитският престолонаследник е развил с Дейвид Пекер, главен изпълнителен директор на компанията, която е собственик на булевардното издание „National Enquirer“ в месеците преди публикуването на историята на Безос. Де Бекер не е отговорил на запитванията от „Гардиън“.

След като гръмна скандалът с изневярата съпругата на милиардера Макензи Безос поиска развод. Раздялата й донесе състояние от 38 млрд. долара.

Саудитски експерти - дисиденти и анализатори, заявиха пред британския вестник, че смятат, че Безос вероятно е сложен на мушката, тъй като е собственик на „Washington Post“, който има критично отношение към владетелите на Саудитска Арабия. Критичните статии на Хашоги за Мохамед бин Салман и репресиите му срещу активисти и интелектуалци разгневиха принца и неговите  и придворни.

Възможността ръководителят на една от водещите американски компании да бъде ударен от Саудитска Арабия може да постави Белия дом пред голям натиск.

Тръмп и зет му Джаред Кушнер поддържаха тесни връзки с престолонаследника въпреки заключенията на американското разузнаване, че Мохамед бин Салман е поръчал убийството на Хашоги.

Превод: Руслан Йорданов 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?