2374

САЩ затвориха небето и свалиха китайския шпионски балон

САЩ затвориха небето над крайбрежието на Южна Каролина, след което изтребители свалиха китайския шпионски балон, който тази седмица навлезе в американското въздушно пространство, предадоха световните агенции.

Апаратът е паднал в Атлантическия океан след малка експлозия. От Пентагона съобщиха, че в сряда американският президент Джо Байдън е одобрил одобри плана за сваляне на "балона за наблюдение веднага щом мисията може да бъде изпълнена без риск за живота на американците под пътя му".

Американското Федерално управление за авиация (FAA) временно блокира гражданските полети в радиус от 260 квадратни километра, като бе наложена забрана за излитащи и пристигащи самолети в три летища, сред които "Миртъл Бийч" и международното летище в Южна Каролина.

В документ, публикуван в сайта на службата, се предупреждаваше, че военните могат да използват смъртоносна сила, срещу самолети, които нарушат заповедта и откажат да напуснат блокираната зона.

Междувременно Китай отрече да извършва шпионаж и посочи, че става въпрос за "аеростат", предназначен за граждански, метеорологични и други научни цели.

Китайското министерство на външните работи днес отново подчерта, че движението на въздухоплавателния съд е извън негов контрол и призова САЩ да не "опетняват" ведомството заради балона.

Високопоставеният китайски дипломат Ван И заяви: "Китай винаги стриктно е спазвал международното право, не приемаме никакви необосновани спекулации и шумотевици. Изправени пред неочаквани ситуации, двете страни трябва да запазят спокойствие, да комуникират своевременно, да избягват погрешни оценки и да се справят с различията".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Хм…

Хм…

05.02.2023 | 11:37

Нямаше как да не го свалят, стана политически въпрос. Тръмп щял да го свали веднага, а дядото не можел. После уж да не били пострадали отдолу, все едно няма достатъчно празни пространства в средата на Щатите. Е, като падне във водата, останките му по стават за изследване, как е направен, какво носи. Всъщност спътниците виждат всичко отгоре вече половин век.

Отговори
1 0
А на бас! САЩ е ВЕЛИКА страна!!!

А на бас! САЩ е ВЕЛИКА страна!!!

05.02.2023 | 10:11

Цялата техника на балона е: 1. Ако е цивилен е спасена и ще бъде анализирана (Къде пада и какъв периметър - оставили са го да пада бавно) 2, Ако е военен се е самоунищожила и китай увисва с обяснение като шанхайска лека жена.

Отговори
3 1
Само така!

Само така!

05.02.2023 | 09:09

Mного го чакаха даже!

Отговори
12 2
ПП/ДБ третополов джендър

ПП/ДБ третополов джендър

05.02.2023 | 08:35

US клоуните насрани от един балон. Скоро другаря Си ги почва с ракетите. Слама Кокаине - осраине - зеленье

Отговори
9 15
Две гънки в мозъка

Две гънки в мозъка

05.02.2023 | 08:39

За война ли копнееш, ненормалник?

Отговори
15 5
Копнеете вие ПП/ДБ

Копнеете вие ПП/ДБ

05.02.2023 | 09:02

С 500 млн помощ за нацистите, още толкова за украинските боклуци по хотелите. Вместо да гласувате пари за българите от Карловско и да правите дмс кампании за децата, вие раздавате пари на американската надуваема кукла услайна.

Отговори
13 20
Човечност и състрадание трябва да се проявяват според нацията и расата

Човечност и състрадание трябва да се проявяват според нацията и расата

05.02.2023 | 10:32

А както вече знаем, украинците са укри, не принадлежат към славянската раса и православния свят. Правилно ли съм те разбрал?

Отговори
2 10

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?