4232

САЩ за смъртта на Кисинджър: Това е огромна загуба!

Белият дом определи смъртта на легендарния американски дипломат Хенри Кисинджър като огромна загуба

Това съобщи БГНЕС. 

"Независимо дали сте се виждали очи в очи с него по всеки въпрос, няма съмнение, че той оформяше външнополитическите решения в продължение на десетилетия и със сигурност оказа влияние върху ролята на Америка в света",

заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст.

Той бе удостоен с Нобелова награда за мир за преговори за прекратяване на войната във Виетнам, въпреки че конфликтът продължи и след това и неговият колега от Северен Виетнам Ле Дук То отказа да приеме наградата.

Кисинджър беше активен дори като столетник, пътувайки до Китай през юли, за да се срещне с президента Си Дзинпин. Китай беше едно от най-трайните наследства на Кисинджър. Надявайки се да разклати битката от Студената война срещу Съветския съюз, Кисинджър тайно се свърза с Китай, което завърши с историческото посещение през 1972 г. на президента Ричард Никсън и по-късно установяването на отношения между САЩ и Пекин.

След като скандалът Уотъргейт свали Никсън, Кисинджър служи при неговия наследник Джералд Форд. В безпрецедентна договореност Кисинджър служи едновременно като държавен секретар и като съветник по националната сигурност.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Краварите са световния задокеански агресор

Краварите са световния задокеански агресор

01.12.2023 | 04:13

Какво ли още го очаква света

Отговори
3 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?