1553

САЩ: Вече казахме на Москва отговора ни при ядрен удар

Съединените щати ще отговорят "решително", ако Русия прибегне до ядрено оръжие в Украйна, и последиците за Руската федерация ще са "катастрофални", заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

В изявлението си пред Ен Би Си Съливан не посочи конкретно какъв ще бъде отговорът на Вашингтон, но отбеляза, че в Москва са били уведомени в по-големи детайли какви ще бъдат последствията от една ядрена ескалация.

Съединените щати са убедени, че руският президент Владимир Путин иска да "заличи" украинския народ и по тази причина Вашингтон ще продължи да осигурява на украинските лидери оръжие, боеприпаси, разузнавателни данни и всякаква друга помощ, каза Джейк Съливан.

По-рано в изявлението си пред Общото събрание на ООН руският първи дипломат Сергей Лавров обвини Запада в "гротескна русофобия" и в желание да "разцепи и унищожи" Русия. По думите на Лавров Съединените щати искат да превърнат целия свят в свой "заден двор", а Европейският съюз се е превърнал в "авторитарно, диктаторско образувание".

На пресконференция по-късно Лавров потвърди намерението на Москва да присъедини окупираните територии, където се провеждат плебисцити за включване в състава на Руската федерация. Попитан дали Кремъл ще използва ядрено оръжие, за да отбранява тези земи, руският външен министър отговори:

"Цялата територия на Руската федерация, която е определена или може да бъде допълнително определена в Конституцията на Руската федерация, без всякакво съмнение и под пълната защита от държавата. Това е абсолютно естествено и всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация се прилагат върху всички нейни територии".

Двете държави с най-голямо население - Китай и Индия, се обявиха по време на дебатите в Общото събрание на ООН за по-бързо дипломатическо решение на украинската криза. Китайският външен министър Ван И се обърна както към Украйна, така и към Русия, да не допускат кризата да се разпространи и да засегне и развиващия се свят.

"Китай подкрепя всички усилия за мирно уреждане на украинската криза. Неотложният приоритет ни диктува да свикаме преговори за мир, решението е в това да отговорим на законните притеснения на всички страни за сигурността им и да изградим балансирана, ефективна и устойчива структура за сигурност".

Без да подкрепи гласно Русия или Украйна, индийският външен министър Субраманям Джаишанкар се присъедини към призива за дипломация:

"Докато конфликтът в Украйна продължава да вилнее, често ни питат на чия страна сме. Индия е на страната на Мира и ще остане твърдо на тази позиция. Ние сме на страната, която зачита Хартата на ООН и основните и принципи. Ние сме на страната, която зове за диалог и дипломация като единствен изход от кризата. На страната сме на онези, които се опитват да свържа двата края, докато цените на храната и горивото растат. Затова е в наш колективен интерес да работим съзидателно както в Обединените нации, така и извън техните рамки, за да постигнем по-скоро решение на този конфликт".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
афродита

афродита

26.09.2022 | 08:44

От цялата тая дандания със санкциите-Германия вече има проблеми със тоалетната хартия!!!!!!

Отговори
5 2
сем

сем

26.09.2022 | 08:42

Всички,в тия области на Украйна,в това число и много българи живеещи там,са наричани от Киев-НЕ-ЧОВЕЦИ-и са изтребвани от армията!

Отговори
5 1
Мобилизацията е и тест за тъпoумие

Мобилизацията е и тест за тъпoумие

26.09.2022 | 06:08

...Строго погледнато, мобилизацията в Русия е признание на властите, че редовната армия е разгромена и на практика унищожена. За това впрочем съобщи и (главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна) Залужний. Съобщи го скромно и убедително, и както винаги - с една мила и прятна срамежливост. Той каза нещо от сорта, че - ех, професионалната руска армия вече я убиxме, сега ще убиeм и любителската. И вече е ясно, че Украйна е в състояние да извърши това, несъмнено. Мобилизацията е също така естествен отбор. Ако човек прояви глупостта да се втурне тутакси натам, където го праща някаква хартийка - направление за мoргата, написано от тъпaнар с фуражка - ами прав му път към мoргата. Хич даже не бива да го спираш или да го връщаш от мoргата, в никакъв случай! Новата вълна мобилизирани - около 120 000, ще зaгинат почти всички, но на някои все пак ще им провърви само с откъснати крайници. Засега е загадка с какво ще се попълни следващата вълна, когато провинциалните разбойници, столичните дeбили и селските алкохолици привършат. Всеки от тези 120 000 призовани, би могъл да избегне мобилизацията. Освен всичко друго, мобилизацията е също и отличен тест за тъпоумие. А тези путинисти-патриоти, в чийто черeп все пак мъждука нещичко, в момента обсаждат грузинските, казахските и киргизките граници, спешно зачиствайки от колите си всякакви мерзки Z, като закопават, а понякога и поглъщат колорадските* лентички и друга символика на Путинския вечен рaйх. Всички тези умни путинисти са на опашките, те всички бягат. Всички канавки на пограничните пунктове са засипани със символиката на Руския свят - изчегъртани букви Z, надъвкани колорадски лентички и значки на Единна Русия. Забавно е, че на тези опашки там по границите преимуществено се е събрала всякаква отпадъчна вата - страхотни любители на Путин и руския свят. Наивните и великодушни по принцип грузински граничари нямат сериозен опит в разпознаването на ватата с просто око. И от жалост, трогнати от тъжното блеене на т.нар. бежанци, все пак ги пускат да минат. Но когато мине границата и се спаси от мобилизацията, отпадъкът изведнъж си припомня, че е отпадък, в него се събужда ватната рефлексия и отпадъкът почва да драска своето свинско Z на благородните киргизки и грузински автомобили. И разбира се - отваря гърло да крещи за Руския свят. ______ * Георгиевските лентички имат разцветка на колорадски бръмбари.

Отговори
6 4
Русофоб

Русофоб

25.09.2022 | 23:59

Всички руски боклуци от Бг в Сибир!

Отговори
17 10
ГЮРО

ГЮРО

25.09.2022 | 22:37

Ако Русия думне по пиндосите, отговор просто няма да има. Щото няма да има време дори да напълнят гащите. Това дали им е ясно?

Отговори
13 21
Западняк

Западняк

26.09.2022 | 06:17

Гюро, на всички е ясно, че ти си тъпа отрепка, но някой трябва да ти го каже и на тебе. Иначе ще продължаваш да пишеш глупости и мърсиш въздуха около тебе.

Отговори
7 5
Памперсът

Памперсът

25.09.2022 | 22:35

Ако Украйна победи в тази война, това ще е победа на НАТО, демокрацията, западния свят ... а ако загуби? Нямаме никакво отношение, Украйна е извън НАТО!

Отговори
11 11
Българин

Българин

25.09.2022 | 22:29

Какво казахте че напълнихте гащите, не спре ли Русия сте фалирали напълно.

Отговори
10 8
Борис

Борис

25.09.2022 | 22:28

САЩ и Русия воюват , само че американците с оръжията си в украински ръце.

Отговори
16 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?