71

САЩ вдигат оръжейното ембарго за Кипър, Турция бясна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен премахна търговските ограничения за отбрана за Кипър за фискалната 2023 година, съобщи Държавният департамент.

 

Турското външно министерство днес остро осъди този ход, заявявайки, че той „ще засили още повече непримиримостта на кипърската гръцка страна и ще повлияе негативно на усилията за повторно уреждане на кипърския въпрос“.

 

„Това ще доведе до надпревара във въоръжаването на Острова, накърнявайки мира и стабилността в източното Средиземноморие“, се казва в изявлението, призовавайки САЩ да преразгледат решението си и да следват балансирана политика спрямо двете страни на острова.

 

„Международната общност, включително САЩ, трябва да потвърди суверенното равенство и равния международен статут на кипърския турски народ, които също бяха потвърдени от споразуменията от 1959-60 г., и да действа по съответния начин“, се казва в изявлението.

 

„Във всеки случай, Турция, като държава-гарант, в съответствие със своите правни и исторически отговорности, ще продължи да предприема необходимите стъпки за съществуването, сигурността и спокойствието на кипърските турци, с всички средства.“

 

 

Кипър беше разделен при турска инвазия през 1974 г., предизвикана от преврат, вдъхновен от Гърция. Оттогава Кипър се управлява от администрация на кипърските гърци на юг, която Анкара не признава, припомня Ройтерс.

 

Турция признава отцепилата се турска държава в северната част на разделения остров. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?