2374

САЩ в шок след отмяната на 50-годишен закон, милиони жени без права

От протести на улиците до протести в социалните мрежи. Съединените щати са в шок след отмяната на почти 50-годишното конституционно право на жената да прекрати бременността си. Очаква се следващите дни щатът Тенеси да обяви абортите за незаконни, а после да ги последват и други.

Компании като „Амазон“, „Meта“ и „Уолт Дисни“ обявиха, че ще окажат финансова помощ на служители си, на които би им се наложило да отидат в друг щат за процедурата. Междувременно допитване показва, че повечето американци подкрепят правото на аборт.

Хиляди излязоха по улиците, недоволни от решението на съда.
 
В „Туитър“ стотици сравниха ситуацията с антиутопичния роман на Маргарет Атууд "Историята на прислужницата", който разказва за Америка без права за жените.

"Оказва се, че "1984" и "Историята на прислужницата" не са антиутопична литература. Те са пророчества".

Коментар направи и авторът на хоръри Стивън Кинг:

"Това е най-добрият Върховен съд, който деветнадесети век е произвел".

Отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" от Върховния съд, което гарантираше правото за отказ от бременност, оставя възможността на всеки щат да решава какво законодателство да наложи. В Южна Дакота например се активира забрана на аборт дори при изнасилване и кръвосмешение.
 
„Това, което бих казала, е, че това беше прекрасна новина в защита на живота, всеки живот е ценен“, заяви Кристи Ноем, губернатор на Южна Дакота.
 
Губернатори на щати от Демократическата партия започнаха да приемат допълнително законодателство, което да гарантира правото на аборт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
МНОГО ЗВЕЗД НА НЕБЕ СВЕТИТ

МНОГО ЗВЕЗД НА НЕБЕ СВЕТИТ

28.06.2022 | 23:04

ГАВНО, КАКВИ СА ТИЯ 2 САТЕЛИТА ДЕТО СТЕ МИ ЗАКИЧИЛИ НАД БЛОКА БЕ? :) Е, СТАНАХ У 5, Е ВИДЕХ ГИ, Е СЕГА КАКВО? В ТОЯ СВЯТ ИМА САМО 1 ЗВЕЗДА БЕ, ГАВНО! САМО ЕДНА! - АЗ! ЛОНДОНСКИЯ ПЛЪХ СВЕТИ ГЕОРГИ Е ГОВОРЕЩО Л А Й Н О ! КАТО ТЕБ! НЕ ЗВЕЗДА!

Отговори
0 0
тъмна индия

тъмна индия

28.06.2022 | 07:29

Великата демокрация - връща ги в средновековието! Признават се 32 вида полови разновидности (джендъри), но нямат право на аборт!?

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?