1553

САЩ удря Русия на три бизнес фронта при война в Украйна

Планираните от САЩ санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна, ще засегнат държавните банки, износа на високи технологии и операциите с дълга, съобщи вестник „The Wall Street Journal“.

Според източник на изданието от администрацията на САЩ, сред банките, които може да попаднат под ударите, е ВТБ. Уточнява се, че списъкът не е окончателен и в него може да настъпят изменения. По данни на вестника, подготовката на санкциите се намира на заключителен етап.

Ако информацията на WSJ е достоверна, това означава, че сред обсъжданите санкции няма мерки срещу руските енергийни компании, включително и срещу газопровода „Северен поток-2“. Няма също планове Русия да бъде изключена от системата за международни плащания SWIFT, въпреки че редица западни медии неведнъж твърдяха, че се обсъждат такива стъпки.

Освен това в момента Русия е по-добре подготвена да се противопостави на санкциите, отколкото през 2014 г., тъй като разчита в по-малка степен на външни заеми и демонстрира достатъчно високо ниво на икономически ръст, подчертава вестникът. Устойчивостта на руската икономика също поддържа високите цени на енергоносителите.

По-рано американската администрация многократно обявяваше, че ще наложи изключително строги санкции в случай на нахлуване на Русия в Украйна. В същото време на повечето въпроси относно конкретни възможни мерки представителите на Белия дом отговориха, че не изключват нищо, но не са правили конкретни изявления. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Рекордни доставки на втечнен газ от САЩ за Европа

Рекордни доставки на втечнен газ от САЩ за Европа

29.01.2022 | 11:46

https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-rekordni-dostavki-na-vtechnen-gaz-ot-sasht-za-evropa - МУЗИКА ЗА ДУШАТА!:)))

Отговори
2 0
Рус

Рус

28.01.2022 | 21:27

САщ ще им пр.ъднат на оная работа на братушките!

Отговори
5 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?