1553

САЩ удари българска компания, помагала на Русия

Руски политици, банки и компании, свързани с ключови отрасли, но също и министри, бизнесмени и военни попадат в новия санкционен списък на САЩ срещу Русия. Вашингтон налага санкциите съгласувано със съюзниците си от Г-7, информира Франс прес, цитирани от БТА.

Тридесетина физически лица и компании от европейски страни, като Швейцария, Италия, Германия, Малта и България също са санкционирани, защото са обвинени, че са помогнали за заобикалянето на вече наложени санкции на Русия чрез доставка на военно оборудване за нея. Техните авоари в САЩ са замразени.

На сайта на министерството на финансите на САЩ, в което подробно се представят санкциите, се споменава и името на българската компания, която влиза в санкционния списък. Това е базираната в София компания "Таерио интернешънъл" (Taerio International).

Справка на "Марица" показва, че офисът на компанията е в центъра на София. В сайта е описана като фирма, която се занимава с всевъзможни технологични решения.

Държавният департамент на САЩ отбеляза днес първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, като обяви санкции срещу повече от 50 висши руски официални представители, включително министри, десетки губернатори и районни ръководители, предаде Ройтерс. Вашингтон налага санкции и срещу редица други руски официални представители и организации, а също визови ограничения за 1219 руски военнослужещи.

Белият дом: Вашингтон ще въведе значителни санкции срещу Русия

Сред санкционираните са висши сътрудници на президента на Русия Владимир Путин. Санкции са обявени срещу заместник-председателя на руското правителство Татяна Голикова, водещата телевизионна журналистка и пропагандист от основния канал на държавната телевизия "Россия-1" Олга Скабеева, както и Олег Романенко, който бе назначен да контролира Запорожката атомна електроцентрала в Украйна като генерален директор на "Експлоатиращата организация на Запорожката АЕЦ" след превземането ѝ от руските войски.

Всички са обект на ограничения по силата на изпълнителна заповед, която одобрява "санкции с оглед на определени вредни чужди действия" на руското правителство, съобщи американският Държавен департамент. Според санкциите каквато и да било собственост в САЩ на посочените в списъка или собственост, контролирана от тяхно име от американски граждани, се блокира.

Държавният департамент на САЩ въвежда санкции срещу ръководителите на десетки области в Русия, както и срещу девет руски министри.

Под санкциите попадат министърът на спорта Олег Матицин, министърът на културата Олга Любимова, министърът на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации Максут Шадаев, министърът на природните ресурси и екологията Александър Козлов, министърът на науката и висшето образование Валери Фалков, министърът на труда и социалната защита Антон Котяков, както и министърът по гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия Александър Куренков и министърът по развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков.

В санкционния списък наред с други имена са губернаторите на Архангелска област Александър Цибулски, и на Нижегородска Глеб Никитин, както и губернаторите на Хабаровския край Михаил Дегтярьов, на Приморския край Олег Кожемяко и на Краснодарския край Вениамин Кондратев.

Руският металургичен и миннодобивен сектор са сред засегнатите от "най-значимите санкции до днес" на американското министерство на финансите, предаде Асошиейтед прес.

ЕС отново не успя да договори десетия пакет санкции срещу Русия

Днешната стъпка на САЩ, координирана със съюзниците от Г-7, има за цел да накаже 250 лица и компании, блокира финансово банки, търговци на оръжие и технологични компании, свързани с производството на оръжия, като се насочва и към предполагаеми избягващи санкциите лица и фирми от ОАЕ до Швейцария.

"Нашите санкции имат както краткосрочни, така и дългосрочни последици, което личи и от усилията на Русия да попълни своите оръжейни запаси и да възстанови изпадналата си в изолация икономика", каза в изявление министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

"Нашите действия днес заедно с партньорите ни от Г-7 показват, че ще застанем до Украйна докато е необходима", добави тя.

Йелън участва в срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на най-големите икономики в света Г-20 в индийски град Бенгалуру тази седмица. Министърът на финансите на САЩ каза тази сутрин на високопоставени официални представители от Русия, участващи в срещите там, че "продължаващата им работа за Кремъл ги прави съучастници с жестокостите на Путин".

В днешния пакет от санкции са и десетина руски финансови институции, включително най-голямата недържавна обществена банка , вносители на микроелектроника и производители на въглеродни влакна, ключово важен материал за отбранителните системи.

В пакета са изброени повече от 30 души и компании, за които се предполага, че са свързани с руските опити за избягване на санкциите. Сред тях са швейцарско-италианският бизнесмен Валтер Морети и неговите фирми, и Нурмурад Курбанов, руско-туркменски оръжеен търговец, за когото се предполага, че е представял в чужбина руски и беларуски отбранителни компании, както и руският бизнесмен Александър Удодов, бившият шурей на руския премиер Михаил Мишустин.

В санкционния списък на министерството на финансите на САЩ попадат влизащите в състава на руската държавна корпорация "Росатом" три дъщерни предприятия, едно от които се намира в Чешката република, както и други руски компании и научно-изследователски институти.

Американското финансово министерство въвежда санкции и по отношение на руските Ланта-Банк, Металинвестбанк, Московската кредитна банка, МТС Банк, СДМ-Банк, Уралската банка за реконструкция и развитие, както и срещу руските банки "Зенит", "Левобережний", "Приморие", "Санкт-Петербург" и "Уралсиб". Санкциите предвиждат ограничаването на редица операции с тези финансови институции.

Министерството на търговията на САЩ въвежда експортни ограничения по отношение на 76 руски предприятия, съобщи в изявление министерството. Сред предприятията и организациите в санкционния списък са фондът "Сколково", Сколковският институт за наука и технологии "Сколтех", както и руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

САЩ ще наложат мито от 200% върху вноса на алуминий и алуминиеви производни продукти, които са произведени в Русия от 10 март 2023 г., съобщи днес Белият дом, предаде Ройтерс.

Агенцията допълва, че от 10 април 2023 г. САЩ ще наложат и 200% мито на вноса на алуминий в Русия, съдържащи каквото и да било количество първичен алуминий, разтопен или отлят.

Министерството на търговията на САЩ налага и мерки за контрол върху износа срещу Беларус, Иран и други страни при последните си стъпки във връзка с нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на публикувано днес съобщение във федералния регистър.

ТАСС цитира изявление на американското министерство на търговията, което въвежда експортни ограничения за Русия и Беларус, включително в сферата на действие на правилата за експортен контрол за руските и белоруски промишлени сектори, както и санкции относно луксозните стоки.

Над 30 държави, които представляват повече от половината от световната икономика, вече са наложили безпрецедентни санкции срещу икономиката на Русия, превръщайки я в най-силно санкционираната страна в света, отбелязва Асошиейтед прес.

Тези държави са наложили ценови тавани на руския петрол и дизел, замразили са средства на Руската централна банка и са ограничили нейния достъп до системата SWIFT, доминиращата световна система за финансови разплащания.

Западът директно е санкционирал около 2500 руски фирми, официални руски правителствени представители, олигарси и техните семейства. Санкциите ги лишават от достъп до американските им банкови сметки и финансови пазари, предотвратяват възможността им да правят бизнес с американски граждани и да пътуват до САЩ, както и още много повече.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Българин

Българин

25.02.2023 | 01:21

Тази марица заприлича на кенеф , това новини ли са или най лошата пропаганда.

Отговори
1 2
Помним ей Кой Откъде Как и Защо налага санкций

Помним ей Кой Откъде Как и Защо налага санкций

24.02.2023 | 22:45

Навремето във квартала имаше един едър много едър хулиган Той образно казано налагаше санкций Кой деца да играят със кой деца футбол джаминки миженица и прескочи кобила Сега му прескачаме и му опикаваме гроба Щото туй си получи Много омраза А да отбележа Този урод бе от Юдейско проклето куманистическо коляно Баща му чииииифута прекръстен от онова масовото покръстване се сдобива със звучащо по Христеенски име и от там и цялата им Чииииифутска фамилия и семка навремето Колеше и бесеше като куманист Но ние истинските Християни помним тези факти и знам че Вълкът козината си мени но не нрава Юдейски никога

Отговори
1 3
Новина

Новина

24.02.2023 | 22:33

Никога няма да се подчиним на арогантните копелета* зад океана!

Отговори
2 4
Мимето

Мимето

24.02.2023 | 22:14

Добре че не е Магнитски...

Отговори
0 1
Чииииифутска нагла пропаганда

Чииииифутска нагла пропаганда

24.02.2023 | 21:56

Много дълго си цъкъл по клавиатурата бе Юдо за да сътвориш туй гу но И кък го направи тва със твойте атрофирали от труд ръчички Чичко Шорош утре да не ти плаща болнични

Отговори
1 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?