Следвайте ни

САЩ: Турция ни дължи за лекарства 2,3 милиарда долара

viber icon

Американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд, на 38-ата конференция на търговските камери на Турция и САЩ, провеждаща се онлайн днес обяви, че в рамките на една година дългът на държавните болници в Турция към американски фармацевтични компании е нараснал от 230 милиона долара до 2,3 милиарда долара. 

Американският посланик добави, че ако този дълг не бъде платен, то фирмите може да ограничат или преустановят дейността си в страната, а това няма да е в интерес на Турция.

Според посланика миналата година министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е разговарял с президента Реджеп Тайип Ердоган и министърът на финансите  Берат Албайрак и е получил обещания за разрешаване на този проблем.

Сатърфийлд заяви, че след една година компаниите кредитори са помолени да приемат значително количество намаляване на дълга, но ако дългът не бъде изплатен или има прекъсване на плащанията, това ще има последствия.

Посланик Сатърфийлд подчерта, че американски фармацевтични компании във връзка с проблема „ще обмислят намаляване на риска и дори прекратяване на дейността в Турция и турския пазар, което не е посока, която обслужва интересите на Турция“.

В отговор на това, председателя на съюза на фармацевтите Ердоган Чолак заяви, че имайки се впредвид пандемичната ситуация и 83-милонното население на Турция, дължимата сума не е голяма и може да бъде изплатена от турска страна. Също така специалисти в Турция обявиха изказването на посланик Сатърфийлд, като неуместно и дори като заплаха от американско фармацевтично ембарго срещу Турция.

Обемът на търговията между двете страни-членки на НАТО миналата година е бил 21 милиарда долара, докато Анкара и Вашингтон целят да го увеличат до 100 милиарда долара.

В речта си, американският посланик също засегна въпросите за руските противозащитни ракети S-400 закупени от Турция и изтребителите F-35, като припомни, че и те, и турските власти полагат усилия за решаване на политическите проблеми и че основата за диалог е силно запазена.

Друга кризисна тема застъпена от Сатърфийлд е реакцията му към новия закона за социалните медии, който влезе в сила в Турция, през юли. Според закона „компаниите за социални медии се задължават да имат офис и отговорен представител в страната, също и ще са задължени да съхраняват потребителските данни на клиентите от Турция на местни сървъри, които да могат да бъдат контролирани от властите. По самото си естество тези нови изисквания могат да създадат проблеми и компании като Фейсбук и Туитър е възможно да бъдат принудени да се оттеглят от Турция. 
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?