71

САЩ: Турция да възпре Иран, за да не ескалира напрежението

САЩ са загрижени за риска от ескалация в Близкия изток и поискаха от страните, включително Турция, Китай и Саудитска Арабия, „да призоват Иран да не ескалира напрежението“, заяниха от Държавния департамент.

Ние работим за смекчаване и овладяване на ескалацията на напрежението след атаките от 7 октомври, и по-специално относно заплахите, отправени през последните дни от Иран срещу държавата Израел и израелския народ“, отбеляза говорителят Матю Милър пред репортери.

Държавният секретар Антъни Блинкен води усилена дипломация през последните 24 часа чрез поредица от телефонни разговори с чуждестранни колеги, включително турския външен министър Хакан Фидан, китайския външен министър Ван И и саудитския външен министър Фейсал бин Фархан, заяви Милър.

Призивите са да се „поясни, че ескалацията не е в ничий интерес и че страните трябва да призоват Иран да е умерен“.

Също така се ангажирахме с европейските съюзници и партньори през последните няколко дни и ги призоваваме също да изпратят ясно послание на Иран, че ескалацията не е в интерес на Иран. Не е в интерес на региона и не е в интерес на света“, той добави.

Тел Авив е в повишена тревога на фона на опасения от възможна иранска атака срещу израелски цели след заплахите на Техеран да отмъсти за предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април.

Най-малко 7 членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, включително двама висши генерали, бяха убити при атаката в Сирия.

Блинкен също проведе разговор в сряда с израелския министър на отбраната Йоав Галант и заяви, че САЩ ще „застанат до Израел срещу всякакви заплахи от Иран и неговите поддръжници“.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ангажиментът на Вашингтон към сигурността на Израел срещу заплахите от Иран и неговите поддръжници е „железен“, след като Техеран се зарече да отмъсти за въздушния удар срещу неговото консулство.

Ще направим всичко възможно, за да защитим сигурността на Израел“, отбеляза Байдън по време на пресконференция в сряда с японския премиер Фумио Кишида.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?