4020

САЩ спират доставката на бомби за Израел заради операцията в Рафах

Съединените щати спряха временно доставка на бомби за Израел, след като той не успя да отговори на опасенията на Вашингтон относно плановете за нахлуване в южния град Рафах в Газа, заяви високопоставен американски служител, цитиран от АФП.

"Миналата седмица спряхме една пратка оръжия. Тя се състои от 1800 бомби с тегло 907 кг. и 1700 бомби с тегло 226 кг", заяви високопоставеният служител в администрацията на президента Джо Байдън при условие за анонимност.

"Не сме взели окончателно решение как да процедираме с тази пратка", добави служителят.

Администрацията на Байдън взе това решение, когато се оказа, че Израел е на прага на мащабна сухопътна операция в Рафах, на която Вашингтон категорично се противопоставя.

Израелски и американски официални лица обсъждаха алтернативи, но "тези дискусии продължават и не са отговорили напълно на нашите опасения", каза високопоставеният американски служител.

"Тъй като израелските лидери изглежда се приближаваха към момента на вземане на решение за такава операция, ние започнахме внимателно да разглеждаме предложените трансфери на конкретни оръжия за Израел, които биха могли да бъдат използвани в Рафах. Това започна през април".

Американският служител заяви, че Вашингтон е бил "особено фокусиран" върху използването на най-тежките 2000-килограмови бомби "и въздействието, което те биха могли да окажат в гъсто населени градски райони, както видяхме в други части на Газа".

Държавният департамент на САЩ все още преразглежда други трансфери на оръжия, включително използването на комплекти прецизни бомби, известни като JDAM, добави служителят.

На 7 май Израел изпрати танкове в Рафах и завзе граничния пункт с Египет, но Белият дом заяви по-рано, че Израел е обещал, че това ще е "ограничена операция"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
АГ ре со ри

АГ ре со ри

08.05.2024 | 08:55

А гре со ри

Отговори
1 1
Уф""""""'

Уф""""""'

08.05.2024 | 08:41

Кървавите "демократични" политици...

Отговори
1 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?