4232

САЩ се обърнаха към Хамас: Приемете незабавно предложението на Израел!

Израелска военна офанзива срещу град Рафах в южната част на Газа би била недопустима ескалация

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова „Хамас“ да приеме без закъснения предложението за прекратяване на огъня с Израел, свързано с освобождаване на заложници, държани в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нека да няма повече закъснения, повече извинения. Сега трябва да се действа", каза Блинкън пред представители на медиите по време на визитата си в Йордания, преди да отпътува към Израел – пореден етап от седмата му обиколка в Близкия изток от началото на войната между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа.

Блинкън също така съобщи, че за днес е предвидено от Йордания да потеглят през пункта „Ерец“ първите камиони с хуманитарна помощ за ивицата Газа. Пунктът беше отворен от Израел.

Американският държавен секретар каза, че става дума за директна връзка между Йордания и Северна Газа през Ерец и определи това като реален и важен напредък, но добави, че има още много за вършене.

Същевременно ръководителят на ООН Антониу Гутериш заяви, че израелска военна офанзива срещу град Рафах в южната част на Газа би била недопустима ескалация, предаде Франс прес.

"Израелски военен щурм срещу Рафах ще представлява недопустима ескалация, при което ще бъдат убити още хиляди цивилни и други стотици хиляди ще бъдат принудени да бягат“,

предупреди Гутериш. Той призова израелските власти да не предприемат подобно нещо.

Гутериш също така призова за независимо разследване на местата, за които се съобщава, че са били открити масови гробове. Той изрази дълбоко безпокойство от откриването на масови гробове в две болници в Газа. „Неотложно е международни независими експерти да получат незабавно достъп до тези места, за да установят точните обстоятелства, при които палестинците са изгубили живота си и са били погребани или препогребани“, каза Гутериш.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче заяви, че Израел ще влезе в Рафах със или без споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас“, предаде Франс прес.

"Идеята да спрем войната, преди да сме постигнали нашите цели, е изключена. Ние ще влезем в Рафах и ще елиминираме батальоните на „Хамас“, със или без споразумение за прекратяване на огъня, за да постигнем тотална победа“, заяви Нетаняху пред представители на семействата на израелските заложници, държани в Газа.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?