Следвайте ни

САЩ съдят Google за монопол

viber icon

Американският Департамент по правосъдие заведе мащабно дело срещу Google с обвинение за изграждане на монопол и пречене на конкуренцията. Към делото се присъединяват и главните прокурори на 11 щата, като се твърди, че интернет гигантът нарочно е предприемал действия да защитава позицията си в сегментите на онлайн търсене и интернет реклами, съобщава Wall Street Journal.

Това е първото подобно дело срещу Google на американска територия. В обвинението е споменато и името на Apple, като според ищците тя и Google са работили като "една компания" по сделка за онлайн търсенето. Чрез нея Google си осигурява приоритетна позиция в устройствата на Apple като търсачка, за което плаща между 8 млрд. и 12 млрд. на година.

В иска е споменато още, че интернет гигантът е платил и над 1 млрд. долара миналата година на американски телекоми като дял от търсачката си. Идеята и тук е да се изместят конкурентите.

Очаквано, Google никак не е съгласна с обвиненията. Компанията публикува становище в блога си, в което определя делото като "дълбоко сбъркано".

"Хората използват Google, защото така избират, а не защото са задължение или не намират алтернативи. Това дело не прави нищо, за да помогне на потребителите. Обратното, то изкуствено ще подкрепя ниско качествени алтернативи, ще вдигне цените на телефоните и ще затрудни хората да получат услугите за търсене, които искат да използват", пише Google в позицията си.

След това компанията влиза в детайли и казва, че Bing и Yahoo също плащат на Apple, за да бъдат търсачките им показвани на топ място в браузъра Safari. Google изтъква още, че търсачката ѝ не е част от Windows, но че Microsoft слага търсачката си Bing като основна за браузъра Edge, който пък е внедрен в операционната система.

Интернет гигантът казва, че производителите на смартфони също са свободни да инсталират допълнителни приложения и много често сред тях има и конкурентни услуги, приложения и магазини за приложения. По повод плащанията, Google казва, че има "промоционални споразумения" с производители и телекоми да предлагат услугите на компанията. "Тези споразумения ни позволяват да разпространяваме Android безплатно и това директно понижава цената, която потребителите плащат за телефоните", коментира още Google.

"Разбираме, че с нашия успех идват и проверките, но ще устояваме позицията си", казва компанията.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?