2374

САЩ разкриха китайска схема за подслушване, повдигнаха обвинения на висши офицери

Съединените щати са повдигнали обвинения на четирима офицери от китайското разузнаване за това, че са помагали на американски гражданин да шпионира видни критици на Китай, предаде АФП. Петимата се договорили да "заглушат" китайските дисиденти, продемократичните активисти и лидерите на организации за защита правата на човека, съобщи прокуратурата в Ню Йорк.

73-годишният Шуджун Уанг е с американско гражданство и е известен, роден в Китай академик, живеещ в Ню Йорк. Той бе арестуван през март по подозрение, че е действал като агент на китайското правителство. Според новите обвинения той е използвал продемократичната организация, която е основал, за „тайно събиране на информация за видни активисти и лидери по правата на човека“.

Федералните прокурори смятат, че Уанг е предавал информация на служители в китайското министерство на държавната сигурност. А към хонконгски продемократични активисти, защитници на тайванската независимост и уйгурски и тибетски активисти, академикът е бил насочен лично от разузнавачите, съобщиха прокурорите в Бруклин.

Групата разменяла съобщения по криптирани приложения за съобщения и имейли, както и по време на срещи лице в лице. До 20 години затвор грозят Уонг, ако бъде признат за виновен. Четиримата му съучастници остават на свобода.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?