Следвайте ни

САЩ разгневи Анкара с демократични забележки

viber icon

Говорителят на турския президент разкритикува председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на 25 септември за забележки към Турция. 

„Пелоси, която се е настроила враждебно към Турция, е пристрастен политик. Тя беше приемала такова отношение към твърденията за арменски геноцид и преди “, каза Ибрахим Калън пред репортери в провинция Истанбул.

Точно както твърденията й за арменски геноцид не съвпадат с исторически факти, оценките й за турската политика също нямат нищо общо с исторически и действителни факти, каза той.

Калън каза, че опитите за решаване на вътрешните проблеми на американската политика чрез Турция са напразни усилия. „Нашият съвет към тях е да оценят правилно историята и новата динамика на Турция“, каза той.

Турският директор по комуникациите също отправи забележки към Пелоси.

„В небрежните забележки на оратора Пелоси виждаме отражението на широко разпространените заблуди за Турция сред американските политици“, каза Фахретин Алтун в Туитър.

Той каза, че Турция има вековен опит с модерна конституционна система и че турската демокрация е стабилна както винаги поради своята история.

„Забележките на оратора Пелоси са направени в контекста на неотдавнашните дебати относно предстоящите избори в САЩ през ноември. Трябва да напомним на всички, че резултатите от изборите и волята на хората са свещени за нас “, каза той.

Той призова американските политици, особено тези на ръководни позиции, да спрат да атакуват и да започнат по значим начин да ангажират критичен съюзник от НАТО като Турция.

"Това би било в интерес на САЩ и правилното нещо за бъдещето на нашите двустранни връзки", добави той.

Вчера по въпроса и външният министър Мевлют Чавушоглу заклейми твърденията на  американския председател на парламента Нанси Пелоси за оприличаване на Турция на Северна Корея и Русия, докато тя обвини американския президент Доналд Тръмп в възхищение от лидерите на тези страни.

„Възходът на оратора Пелоси да стане председател на Камарата е това, което наистина е тревожно за американската демокрация, предвид явното й невежество. Ще се научите да уважавате волята на турския народ “, написа на 25 септември Чавушоглу, в Туитър.

По време на пресконференция в сряда американският президент Доналд Тръмп беше попитан дали ще има мирен преход на властта, ако загуби президентските избори.

"Е, ще трябва да видим какво ще стане", каза Тръмп.

В отговор на тези забележки Пелоси каза: "Ние знаем на кого се възхищава. Той се възхищава на Путин, възхищава се на Ким Чен Ун, възхищава се на Ердоган в Турция."

"Но аз му напомням, вие не сте в Северна Корея, не сте в Турция, не сте в Русия, господин президент - и между другото, вие не сте в Саудитска Арабия. Вие сте в Съединените американски щати. Това е демокрация, така че защо не опитате за миг да почетете своята клетва пред Конституцията на Съединените щати? " добави тя. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?