1939

САЩ: Проблемите с разширяването на НАТО ще бъдат разрешени

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО ще бъдат успешни, въпреки възраженията на Турция срещу молбите им.

 

„Мисля, че ще се оправим“, каза Байдън в сряда в отговор на репортерски въпрос как ще убеди Анкара да се откаже от позицията си.

 

Турция обвини Швеция и Финландия в укриване на „терористи“, като същевременно критикува Стокхолм за спиране на продажбите на оръжия на Анкара през 2019 г. заради участието му във войната в Сирия.

 

Междувременно държавният секретар на САЩ Антони Блинкен се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу в централата на ООН в Ню Йорк в сряда следобед.

 

Чавушоглу каза пред репортери преди срещата, че „Турция разбира, че Швеция и Финландия имат опасения за сигурността си в резултат на позицията на Русия в Украйна, но Турция също има опасения за сигурността, които трябва да бъдат разгледани“.

 

От своя страна Блинкен каза, че е уверен, че двете страни могат да преодолеят различията си.

 

Чавушоглу обяви, че Турция не е против разширяването на НАТО само по себе си, ако тези опасения за сигурността действително бъдат разгледани“.

 

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери след срещата, че администрацията на Байдън остава „уверена“, че проблемите могат да бъдат разрешени.

 

„Уверени сме, че съвсем скоро Финландия и Швеция“ ще влязат в НАТО и „че притесненията на Турция могат да бъдат разгледани“, каза Съливан от Белия дом. „Финландия и Швеция работят директно с Турция, за да направят това, но също така разговаряме с турците, за да се опитаме да помогнем за улесняването“, допълни Съливан.

 

Ако възраженията бъдат преодолени и преговорите за присъединяване вървят както се очаква, Швеция и Финландия могат да станат членове до няколко месеца. Процесът обикновено отнема от 8 до 12 месеца, но НАТО иска да се придвижи бързо.

 

В съвместно изявление след среща между Блинкен и Чавушоглу се казва, че висшите дипломати "възнамеряват да задълбочат двустранното сътрудничество чрез конструктивен и открит диалог".

 

Чавушоглу каза по-рано, че преговорите със САЩ относно продажбата на самолети F-16 на Анкара напредват положително.

 

Турското правителство поиска F-16 и комплектите за модернизация през октомври 2021 г. Сделката за 6 милиарда долара ще включва продажбата на 40 новопостроени бойни самолета F-16V и комплекти за модернизация за 80 модела F-16 C/D, които турските военновъздушни сили имат в инвентара си.

 

Чавушоглу каза също, че е казал на американския си колега, че САЩ трябва да намерят баланс в политиките си спрямо Гърция и Турция.

Снимка: Мевлют Чавушоглу и Антони Блинкен в централата на ООН в Ню Йорк (Ройтерс)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Сем

Сем

21.05.2022 | 14:20

За Блинкен всичко,което може да влезе в борба срещу Русия,е добре дошло.Как иначе-родата му е украинска,и той е с украински корени.

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?