Следвайте ни

САЩ призова Турция да спре "провокациите" към Гърция

viber icon

Турция категорично отхвърли изявление на САЩ относно проучвателната активност на страната в Източното Средиземноморие.

„Сериозна непоследователност е за САЩ да критикуват изследователските дейности на сеизмичния кораб „Оруч Рейс“, извършвани в континенталния шелф на Турция, заяви говорителят на външното министерство Хами Аксой.

В изявлението на Анкара се отбелязва, че неотдавна САЩ отхвърлиха тъй наречената "Карта от Севиля" ,  която е поддържана от Гърция и максималистките претенции на гръцко-кипърската администрация в Източното Средиземноморие. Въпреки отхвърлянето на това споразумение, критикуването на проучвателните дейности на Турция в рамките на континенталните шелфове е сериозно несъответствие, се казва в изявлението.

Освен това Аксой отбеляза, че същата "непоследователност" се наблюдава и сред изявленията на някои страни от ЕС.

Изявлението беше направено малко след като говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус определи проучвателната дейност на Турция в Източното Средиземноморие като "провокация" и призова Анкара да спре търсенето на природен газ и да започне незабавни  разговори с Гърция.

"Съединените щати съжаляват за съобщението на Турция от 11 октомври за подновени турски проучвателни дейности в райони, върху които Гърция предоставя юрисдикция в Източното Средиземноморие", заяви говорителят на Държавния департамент.

Ортагус заяви, че съобщението на Турция "едностранно повишава напрежението" в региона и "умишлено усложнява" възобновяването на ключови  преговори между съюзниците на НАТО Гърция и Турция.

"Принудата, заплахите, сплашването и военната дейност няма да разрешат напрежението в Източното Средиземноморие. Призоваваме Турция да прекрати тази изчислена провокация и незабавно да започне проучвателни преговори с Гърция", каза тя. „Едностранните действия не могат да изградят доверие и няма да доведат до трайни решения.“

"Не Турция ескалира напрежението в Беломорието и Средиземно море, а по-скоро Гърция и гръцкия Кипър", добави Аксой.

Той каза също, че министерството е споделило с обществеността "дейностите на Гърция, които ескалираха напрежението започнало на 12 септември".

Подновените усилия на кораба "Оруч Рейс" в Източното Средиземноморие ще бъдат в рамките на турския континентален шелф на стотици километри от гръцкия бряг, съобщи турското външно министерство в понеделник.

Той призова Гърция да оттегли максималистките си искания, да прекрати военните учения, които ескалират регионалното напрежение, и да установи искрен диалог.

От Анкара припомнят, че през август Турция възобнови проучването за природен газ в Източното Средиземноморие, след като Гърция и Египет подписаха спорна сделка за подялба на морски територии отстоящи между двете страни, и засягащи турските претенции в района.

Анкара също така заяви, че енергийните ресурси в близост до остров Кипър трябва да бъдат справедливо разпределени между турската част и гръцката част на острова.

 

Михаел Гушев, кореспондент на вестник "Марица" 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?