Следвайте ни

САЩ: Придобиването от Турция на С-400 е неприемливо

viber icon

Номинираният от Байдън за главен американски секретар Антъни Блинкен в изявление пред Сената снощи обвини членката на НАТО Турция, че не се държи като съюзник и заяви, че Вашингтон ще преразгледа дали са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руска система за противовъздушна отбрана.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочаквани санкции срещу отбранителната индустрия на Турция заради придобиването на системи за противоракетна отбрана С-400 от Москва, в ход, който Турция нарече "тежка грешка".

"Идеята, че нашият партньор всъщност ще бъде в съюз с един от най-големите ни стратегически конкуренти Русия, не е приемлива", заяви Антъни Блинкен пред депутатите.

"Мисля, че трябва да погледнем, за да видим въздействието, което са имали съществуващите санкции, и след това да определим дали има още какво да се направи", каза Блинкен по време на изслушването му пред комисията по външни отношения в Сената.

Коментарите на Блинкен дойдоха ден преди Байдън да поеме управлението от президента Доналд Тръмп.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи както трябва и това е много, много значимо предизвикателство за нас и ние сме много ясни за това," каза Блинкен.

Санкциите получиха двупартийна подкрепа от Конгреса на САЩ през декември и бяха обявени съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA) като за първи път актът беше приложен срещу член на НАТО.

Дълбокото разногласие по отношение на отбранителната защита С-400 е най-голямото предизвикателство, което администрацията на Байдън ще има с Турция. Двамата съюзници в НАТО са в противоречие и по отношение на политиката в Сирия и Либия, дейностите по проучване на природен газ в Източното Средиземноморие и участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах.

Турция заяви, че е възможно да проведе преговори с Русия по втора партида С-400 по-късно през януари. 

Но също така заяви, че връщането на закупените вече системи С-400 е „проблематично“ и търси диалог с САЩ.

"Не е редно да изтегляме мечове срещу администрацията на Байдън сега", заяви по-рано турския министър на отбраната Хулюси Акар. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай