Следвайте ни

САЩ предоставят 240 млн. долара на страните, приемащи сирийци

viber icon

Посланикът на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, която в рамките на визитата си в Турция посети гр. Хатай, се срещна със заместник-регионален хуманитарен координатор на ООН за кризата в Сирия Марк Кътс в центъра за разпространение на Световната програма за храните и служители на хуманитарни организации в Рейханлъ и бе информирана за дейностите, които се водят.


Кътс каза: „Всички хуманитарни помощи се доставят в разпределителния център с турски камиони и от тук се прехвърлят на сирийски камиони. Всички етапи се контролират. Ние знаем кои продукти къде отиват. Отдаваме значение на отчетността и прозрачността. Кътс прибави: „Въпреки че бяха приложени ограничения поради пандемията от коронавирус турските власти не спряха хуманитарните помощи дори за ден.“


Грийнфийлд заяви, че ГКПП „Джилвегьозю“ в Хатай е най-добрият вариант за доставката на хуманитарна помощ за Сирия.


На пресконференция в Анкара Грийнфийлд каза, че Джилвегьозю е единствения отворен граничен пункт в северозападна Сирия, добавяйки: „Ако този граничен пункт бъде затворен, това ще предизвика безсмислена хуманитарна жестокост.“


Тя говори за посещението си миналата седмица в най-южната провинция на Турция Хатай на сирийската граница.


"Аз лично видях как Турция всеотдайно приема бежанци и работи за ефективното им интегриране в икономиката и страната," каза тя.


Отбелязвайки, че Турция е била „изключително щедра и гостоприемна към бежанците“, американският пратеник каза: „Турското правителство предоставя начин на бежанците да се интегрират. Те бяха много горди от факта, че дори от другата страна на границата, им се осигуряват жилища. "


Подчертавайки, че обявеното от САЩ 240 милиона долара допълнително хуманитарно финансиране, за страните които приемат бежанци от Сирия, е от решаващо значение за сирийците.


"Финансирането, което обявихме вчера, е важна стъпка и ще даде изключително добри резултати, но няма алтернатива на трансграничната помощ.", отбеляза тя.


„И така, намерението ми е да направя всичко възможно в Ню Йорк, за да работя с колеги от Съвета за сигурност на ООН, за да гарантирам, че границата ще остане отворена“, каза Томас-Грийнфийлд, добавяйки, че настоява и за повторното отваряне на двете граници, които бяха затворени миналата година.


Сирия е опустошена от гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Асад предприе репресии срещу демократичните протестиращи. Стотици хиляди хора бяха убити, а милиони други са разселени.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?