1553

САЩ праща страховити оръжия за 3 милиарда долара в Украйна

Съединените щати обявиха голям пакет военна помощ за Украйна на стойност над 3 млрд. долара, който включва 50 автомобила "Брадли" и десетки други бронирани машини, пише БГНЕС.

Помощта - 2,85 млрд. долара от запасите на САЩ и 225 млн. долара чуждестранно военно финансиране - не включва модерни западни танкове, поискани от Киев, но все пак ще осигури значителна допълнителна огнева мощ за неговите сили.

Това е "най-големият пакет за подпомагане на сигурността на обща стойност, който сме отпускали досега", заяви пред журналисти заместник-помощник-министърът на отбраната Лора Купър.

Основните елементи в пакета са "Брадли", които се доставят с 500 противотанкови ракети TOW и 250 000 патрона за 25-милиметровите им автоматични оръдия.

"Автомобилите "Брадли" ще повишат още повече способността на Украйна да провежда сложни маневри при почти всякакви метеорологични условия и терен, особено в южната и източната част на страната", заяви Купър.

В пакета са включени и 100 бронирани машини М113 и 55 МРАП, 18 155-милиметрови самоходни гаубици, както и артилерийски боеприпаси, минохвъргачки, ракети за противовъздушна отбрана и различни видове стрелково оръжие.

Самоходните гаубици "ще осигурят по-добра защита и маневреност" в сравнение с предоставените преди това артилерийски установки, които трябва да бъдат теглени от превозни средства, каза Купър.

Оборудването ще допълни започващото този месец разширено обучение на САЩ за украинските сили, което ще бъде насочено към по-мащабни маневри, каза тя.

"Подготвяме Украйна да може да се придвижи напред и да си върне територията", добави Купър.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новия пакет като "навременен и солиден". С него общият размер на военната помощ на САЩ от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. досега възлиза на повече от 24,2 млрд. долара.

"За първи път ще получим бронирани машини "Брадли" - точно това е необходимо. Нови оръдия и снаряди, включително високоточни", каза той във вечерното си обръщение.

Предишния ден Вашингтон и Берлин обявиха, че ще предоставят бронирани машини - "Брадли" от САЩ и "Мардер" от Германия - но не предоставиха подробности.

Берлин заяви, че до няколко седмици ще изпрати на Украйна около 40 машини "Мардер" и че обучението за работа с тях ще се проведе в Германия.

Украйна отдавна настоява за по-тежко въоръжение, включително танкове, които да подпомогнат операциите ѝ. Западните държави не са склонни да ги изпратят, като се позовават на опасения от допълнително въвличане във войната или провокиране на Русия.

Но украинците набраха инерция и западните държави разширяват обхвата на оръжията, които им изпращат.

Американско-германското съобщение за бронираните машини дойде, след като Франция обеща да достави своите леки танкове AMX-10 RC, които са колесни, а не гъсенични, но разполагат с много по-тежко оръдие, типично за танковете.

Френският ход постави Германия под нов политически натиск да направи повече за подпомагане на Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ТОТЮ

ТОТЮ

07.01.2023 | 11:07

Помощ "навременна и солидна" според Зеленски.А ние се мотаме,бавим, увъртаме,а навременната помощ е двойна такава!!! Пък и секретността вече е връх на....нямам думи!!!!!Но все пак имам-на простотията!!!!!!!

Отговори
5 0
ЗЕЛЕНИ КОНТЕЙНЕРИ ОТ АФГАНИСТАН

ЗЕЛЕНИ КОНТЕЙНЕРИ ОТ АФГАНИСТАН

07.01.2023 | 03:03

А НАРКОМАНСКИТЕ БЕБЕТА СА БЕЗПЛАТНА ЕКСТРА ЗА УКРИТЕ :) И ЗА КОЛХОЗНАТА ПРОСТИ ТУТКА ХАЯСКО П Е Д Е Р А С Т А ДОЛЕН ПРОКЛЕТ! ГЛАВАТА!

Отговори
2 7
Драган

Драган

07.01.2023 | 08:48

Спри с водката и бялото Ватьо.

Отговори
4 1
Бой по Агресора Путлер до пълна Победа!

Бой по Агресора Путлер до пълна Победа!

07.01.2023 | 08:51

Слава Украiне !

Отговори
6 5

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?