46

САЩ подаряват на Чехия осем бойни хеликоптера Bell

САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell, съобщиха от посолството на САЩ в Прага. Чешкият министър на отбраната заяви, че това е признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Чехите искат да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с използването на техника от съветската епоха, включително хеликоптери, и дариха на Украйна излишната си техника.

"Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на руското нахлуване в Украйна се отплаща", цитира вестник "Хосподаржске новини" министърката на отбраната Яна Чернохова.

"Благодарение на нашите усилия за оказване помощ на Украйна не само спечелихме уважението на нашите съюзници, но и получихме тяхната подкрепа за модернизиране на нашата армия."

Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени безплатно, като Чехия ще поеме само разходите за прехвърляне и модернизация, съобщи късно вчера посолството на САЩ в Tуитър. "С удоволствие потвърждаваме прехвърлянето на 6 броя AH-1Z и 2 броя UH-1Y в рамките на програмата "Излишни отбранителни продукти", заяви посолството.

В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини AH-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери трябва да пристигнат през 2023 г.

Преди месец Прага също така съобщи, че планира закупуването на 24 изтребителя Ф-35.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пловдив

Пловдив

19.08.2022 | 23:17

Американски пишколапковци.

Отговори
0 2
Дии

Дии

19.08.2022 | 19:04

Само ние ще си стискаме старите руски машини и после ще обявим търг кой ще ги нареже най евтино. Никаква мисъл в чугунените кратуни, само безгранична вярност към Русия.

Отговори
4 3
Да,!

Да,!

19.08.2022 | 19:42

Абсолютно сте прав, господине!

Отговори
3 2
хахаха

хахаха

19.08.2022 | 20:21

Викаш: въртиш дудуци, пък американците нищо не ви дават!

Отговори
2 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?