49

САЩ почетоха жертвите от атентатите на 11 септември

Американците си спомнят 11 септември с минути на мълчание, четене на имената на жертвите, доброволческа работа и други почести 21 години след най-смъртоносната терористична атака на територията на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Роднини на жертвите и високопоставени лица ще се съберат в неделя на местата, където отвлечените самолети се разбиха на 11 септември 2001 г. - Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и поле в Пенсилвания.

Други общности в страната отбелязват деня с бдения със свещи, междурелигиозни служби и други възпоменания. Някои американци се присъединяват към доброволчески проекти в ден, който е федерално признат като Ден на патриота и Национален ден на служба и възпоменание.

Честванията следват важна годишнина миналата година. Това дойде седмици след хаотичния и смирен край на войната в Афганистан, която САЩ започнаха в отговор на атаките.

Но ако този 11 септември може да не е толкова повратна точка, той остава точка за размисъл върху атаката, която уби близо 3000 души, стимулира "войната срещу тероризма" на САЩ по целия свят и преконфигурира политиката за национална сигурност, отбелязва агенцията.

Той също така събуди - за известно време - чувството за национална гордост и единство у мнозина, като същевременно подложи американците мюсюлмани на години на подозрения във фанатизъм и породи дебат за равновесието между сигурността и гражданските свободи. По начини, едновременно деликатни и ясни, последиците от 11 септември вълнуват американската политика и обществен живот до ден днешен.

И атаките хвърлиха дълга сянка върху личния живот на хиляди хора, които оцеляха, реагираха или загубиха близки, приятели и колеги.

В неделя президентът Джо Байдън планира да говори и да положи венец в Пентагона, докато първата дама Джил Байдън трябва да говори в Шанксвил, Пенсилвания, където един от отвлечените самолети падна, след като пътници и членове на екипажа щурмуваха пилотската кабина, докато похитителите насочиха машината към Вашингтон.

Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф трябва да присъстват на Националния мемориал на 11 септември в Ню Йорк, но по традиция нито една политическа фигура не говори на церемонията на кота нула. Вместо това на събитието думата имат роднините на жертвите, които четат на глас имената на мъртвите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Пловдив

Пловдив

12.09.2022 | 23:00

Американските кучета искат да са най великите за тяхна жалост все се провалят.

Отговори
0 0
Само да знаете

Само да знаете

11.09.2022 | 18:11

Колко книги на темата и конспирацията за 11 септември са забранени там. Някой писани от американци. Не искат да се узнае истината за атентатите и кой е виновен . По точно сами си го направиха.

Отговори
2 0
ВИДЕЛО П С Е Т О

ВИДЕЛО П С Е Т О

11.09.2022 | 15:42

ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТО ДИГНАЛО ЛАПА :) ЕЛА АЗ ДА ТИ СЛОЖИМ ПОДКОВА! ПОД ОПАШКАТА, ТЪ ПО ЖИВОТ НО!

Отговори
1 1
И В ИРАК!

И В ИРАК!

11.09.2022 | 15:39

САМО МАЛОУМНИТЕ П С Е Т А ГРИЗНАХА ДЪРВОТО СЪС ЗАЕМА ;) А МИ СЕ ЩЕШЕ ТАКА ДА ГИ НАРИТАМ У КРАТУНИТЕ! НИЩО ДЕ ПОЛУЧИХА СИ ГО В БАЗА ИНДИЯ ;)

Отговори
2 0
В АФГАНИСТАН

В АФГАНИСТАН

11.09.2022 | 15:35

И ГЕЙОРГИ-Я ИМ ПОМАГАШЕ! И ТОЙ ДА НАМАЖЕ ОТ ГАЗТА :)

Отговори
0 0
В АФГАНИСТАН

В АФГАНИСТАН

11.09.2022 | 15:34

ИМА ГОЛЕМИ ЗАПАСИ ОТ ГАЗ :) ЩО ДА ГИ ПОЛЗВА КИТАЙ? Е ЗАТОВА П Е Д Е Р А С Т И Т Е ЙОАН ПОЛ ГЕТТИ И ПЕТЪР ГИ НАПАДНАХА!

Отговори
0 0
Най голямата

Най голямата

11.09.2022 | 15:32

Лъжа в историята на света .

Отговори
3 0
ДА ПОЧЕТАТ И

ДА ПОЧЕТАТ И

11.09.2022 | 15:31

АГЕНТА САДАМ ХЮСЕИН! КОЙТО ИМ ОСИГУРИ ПОВОД ДА ВЗЕМАТ РЕСУРСИТЕ НА ИРАК, А СЕГА СЕ УГОЯВА ПРИ КАДАФИ :)

Отговори
1 1
Бен Ладен

Бен Ладен

11.09.2022 | 15:17

Не бях аз те сами си го направиха . Я се замислете малко отклонени самолети и диспечери или ПВО ням да реагират . Ще стоят без да реагират на това . И тези самолети не могат да съборят такива сгради. Вижте някой клип как падат кулите и зривовете в кулите преди да се срутят . И срещу Пентагона не е имало нападение съацсамолет товари най тъпия човек го вижда.

Отговори
3 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?