Следвайте ни

САЩ планират санкции срещу Турция заради руските С-400 и "Турски поток"

viber icon

Камарата  на представителите на Конгреса на САЩ вчера одобри бюджета за отбрана за финансовата 2021 година.

Законопроектът за 740 млрд. долара предвижда и разширяване на санкциите срещу руския газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“, по-нататъшни продажби на оръжие за Украйна, забрана за военно сътрудничество между САЩ и Русия и санкции срещу Турция заради придобиването на системата за противовъздушна отбрана С-400.

Камарата прие двустранния законопроект с 335 на 78 гласа и го изпрати на Сената за разглеждане, който се очаква да бъде приет днес. Повече от две трети от Парламента гласуваха в подкрепа на закона, което е достатъчно гласове за камарата да отмени евентуално вето, от президента Доналд Тръмп.

По-рано американският президент обяви, че възнамерява да наложи вето върху законопроекта. 

Проектът "Северен поток 2", включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 млрд. куб. м. годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Както говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък , стремежите на Вашингтон да наложи санкции срещу "Северен поток 2" не са нищо друго освен нелоялна конкуренция в нарушение на международното право, тъй като САЩ имат собствен интерес да продадат своя газ на Европа.


Покупката на С-400 отдавна е препъни камък между САЩ и съюзника им в НАТО Турция, като Вашингтон се опитва да я принуди да се откаже от придобиването на руската система за противовъздушна отбрана. Според САЩ С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО и могат да нарушат работата на новия американски супер изтребител F-35, чието закупуване беше отказано на Турция.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е заявявал, че не може да става въпрос за изоставяне на системите С-400, тъй като Анкара е готова да закупи подобни американски системи "Пейтриът", ала САЩ досега се противопоставяха.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?