Следвайте ни

САЩ отрязаха парите на талибаните

Сигурност обеща новата власт в Кабул

viber icon

Правителството на САЩ е замразило паричните резерви на Афганистан, държани в американски банкови сметки, за да попречи на талибаните да получат достъп до милиарди долари в брой, съобщи в. "Вашингтон поуст". Съвместното решение е било взето от Министерството на финансите, начело с Джанет Йелън, представители на Държавния департамент и Белия дом.

По-голямата част от резервите на Централната банка на Кабул в размер на 9.4 млрд. долара се държат в американски банки.

Почти 80% от бюджета на Афганистан се финансира от САЩ и други международни играчи, но се очаква, след като талибаните поемат управлението на страната, паричните потоци - като годишни дарения от 3 млрд. долара и над 20 млн. долара за хуманитарни и демократични каузи, да приключат.

Талибаните обещаха да подобрят афганистанската икономика, но без достъп до международна помощ и до резервите, държани в чужбина, бъдещето на страната - една от най-бедните в света, се очертава трудно, коментира  АФП. 

Берлин вече обяви, че спира помощта за Кабул. Германия, която е сред десетте най-големи донори на Афганистан, се очакваше да отпусне тази година като помощ 430 млн. евро.

През 2020 г. БВП на Афганистан е 19,81 млрд. долара, а постъпилите помощи бяха 42,9 на сто от БВП, сочат данни на Световната банка.

"Няма да има насилие, хаос, гонене на противници. Медиите могат да продължат да работят - обяви  говорителят Забихула Муджахид в първата пресконференция на талибаните, откакто взеха властта в Афганистан. - За 20 години сме променени. Вече работим по състав на правителството", увери Муджахид. 

Той беше по-уклончив по въпроса дали жените ще могат да работят. "В рамките на законите на исляма", беше неговият отговор, което може да значи всичко, поради крайно различните интерпретации на шериата.    

В Кабул продължават полетите за евакуиране. Повече от 3200 американци вече са напуснали Афганистан. 

Американските военни разследват драматичните събития от понеделник, когато най-малко 40 души загинаха, след като стотици афганистанци обсадиха военен самолет на пистата на летището в Кабул. На екипажа е било разпоредено самолетът да  напусне възможно по-бързо пистата.

При кацането му в Катар по машината са открити човешки останки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?