Следвайте ни

САЩ осъждат екзекуцията на турски граждани в Северен Ирак

viber icon

САЩ осъдиха екзекуцията на 13 турски заложници, държани от терористите на ПКК в Северен Ирак.

Екзекуциите, включващи военен и полицейски персонал, са извършени по време на турска военна операция, стартирана на 10 февруари срещу ПКК, в която също са убити 48 бойци, според турския министър на отбраната.

По-рано през деня министърът на отбраната Хулуси Акар разкри, че терористите от ПКК са екзекутирали 13 турски граждани в пещера в северен Ирак, след като са ги отвлекли. Повечето са простреляни в главата.

"Ние заставаме заедно с нашия съюзник НАТО Турция и изказваме своите съболезнования на семействата на изгубените в неотдавнашните бойни действия. Съединените щати изразяват съжаление за смъртта на турските граждани в Иракския регион Кюрдистан", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс .

"Осъждаме това действие най-категорично", каза Прайс.

Турция отдавна подчертава, че няма да толерира заплахи за националната си сигурност и призова иракските служители да предприемат необходимите стъпки за елиминиране на терористите. По-рано Анкара отбеляза, че ако не бъдат предприети очакваните стъпки, тя няма да се откаже от нови действия. Наскоро Акар изрази, че Турция е готова да окаже помощ на Ирак при освобождаването на региона от терористи. Регионалното правителство на Кюрдистан в Ирак (KRG) определи присъствието на ПКК в Синджар за неприемливо и призова бойците да напуснат района.

Турция стартира военни операции миналия юни, за да осигури безопасността на турците и националните си граници чрез елиминиране на терористични заплахи. Нова мащабна операция стартира миналата седмица.

В своята повече от 40-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК - считана за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на над 40 хил. души, включително жени и деца.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?