49

САЩ обяви нови санкции за 77 компании за търговия с Русия

Администрацията на Байдън заяви, че е наложила нови търговски ограничения на 93 компании от Русия, Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Киргизстан, Индия и Южна Корея за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна.

Действието е одобрено на 23 февруари, ден преди втората годишнина от руската инвазия в Украйна, по същество забранява доставките от САЩ до набелязаните фирми, включително 63 от Русия, 16 от Турция, 8 от Китай и 4 от ОАЕ.

Сърцата ни са опечалени от факта, че безсмислената и кръвожадна война, водена по избор на Русия продължава. Ние трябва да продължим да демонстрираме решителност и да подкрепяме украинския народ“, подчерта Алън Естевес, заместник-министър на търговията на САЩ, който контролира експортната политика, в изявление, предадено от Ройтерс.

Турските компании, посочени в списъка, изготвен от Министерството на търговията на САЩ, бяха включени в три различни категории по отношение на тяхната дейност. Съответно бяха добавени две които осигуряват подкрепа за индустриалния сектор на Русия, като произвеждат машинни инструменти с произход от САЩ, електронно тестово оборудване и продават по косвен начин оборудване и резервни части за машинни инструменти на руски крайни потребители без необходимите лицензи.

Другите 11 субекта бяха добавени за участие в поведение, което противоречи на външната политика на САЩ в подкрепа на военните усилия на Русия, включително доставка на потенциално важни американски продукти за Русия, според Министерството на търговията на САЩ.

Три компании бяха добавени за доставка на стоки с произход от САЩ до Русия в явно нарушение на американския контрол върху износа за Русия.

Общият брой на лицата, включени в списъка за рестрикции, заради инвазията на Русия в Украйна, достига 900 души. Този ход е един от елементите на последния кръг от санкции от страна на Съединените щати, партньори и съюзници в отговор на продължаващата война на Русия в Украйна, която започна на февруари 24, 2022 г.

САЩ също така наложиха санкции на над 500 цели заради войната и смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Миналата седмица Европейският съюз одобри 13-ия пакет от санкции свързани с Русия заради инвазията в Украйна. В него има близо 200 юридически и физически лица, обвинени в подпомагане на Москва да набавя оръжия или в участие в отвличане на украински деца. В списъкът има една компания от Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Операция „Златна рибка“

Операция „Златна рибка“

26.02.2024 | 14:52

Aмериканскoто Централно рaузнавателно управление (ЦРУ) е обучило и използвало украински агенти за мисии в Русия, Европа, Куба и други области с активно руско присъствие, твърди New York Times. За целта разузнаването на САЩ е създало дванайсет тайни шпионски бази в Украйна близо до границата с Русия през последните осем години, като източноевропейската държава се е превърнала в един от най-важните инструменти на Вашингтон за разузнавателни операции срещу Москва, според вестника. Разузнавателното „партньорство“ е „пуснало корени преди десетилетие“ и е превърнало Украйна в един от „най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон срещу Кремъл днес“, посочва изданието. 12-те тайни локации представляват „предни оперативни бази“, от които се управляват мрежи от агенти, събиращи информация в Русия. ЦРУ е ръководило програма за обучение, известна като операция „Златна рибка“. Целта й е била да обучи украински агенти как да приемат фалшиви сaмоличности и да крадат тайни в Русия, и да действат като „спящи агенти“, за да водят партизанска война срещу руската армия. Агенти на американското разузнаване са работили в тясно сътрудничество с украинския персонал, включително с началника на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Киpило Будaнов преди назначаването му на сегашния му пост. Освен това ЦРУ е обучавало украински шпиони да работят в Русия, Европа, Куба и други места, където има руснаци. Според статията дори след изтеглянето на повечето американски правителствени служители от Украйна през февруари 2022 г. представители на разузнаването на САЩ са останали активни в Западна Украйна, предавайки разузнавателна информация, включително къде Русия планира да нанесе удар и какви оръжейни системи ще бъдат използвани. „Без тях нямаше да има как да се противопоставим на руснаците“, казва Иван Бaканов, бивш ръководител на вътрешното разузнаване на Украйна, СБУ, цитиран от New York Times. Според вестника от 2016 г. насам украинците от време на време нарушават условията за сътрудничество, поставени от Вашингтон, „организирайки убийства и други смъртоносни операции“, които Америка уж не одобрява. Сътрудничеството и усилията на ЦРУ да поеме контрола върху техните украински колеги са започнали почти веднага след Евр0майдана през 2014 г., като назначеният тогава ръководител на украинското вътрешно разузнаване Валентин Нaливайченко се е обадил на шефа на украинската станция на ЦРУ и местния шеф на МИ6, поканил ги да обиколят СБУ и поискал помощ за възстановяването му „от нулата“. Тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренан е кацнал в Киев малко след това, казвайки на Нaливайченко, че САЩ ще помогнат, ако Украйна „успее да предостави стойностна разузнавателна информация на американците“ и прочисти СБУ от всякакви заподозрени за руски шпиони в нейните редици.

Отговори
3 2
Откровенията на един завършен мръсник:

Откровенията на един завършен мръсник:

26.02.2024 | 13:34

Откровенията на един завършен циник: https://twitter.com/vonegat/status/1761793845920981072

Отговори
13 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?