2374
Следвайте ни

САЩ ни посъветваха да размислим за "златните паспорти", ако искаме отпадане на визите

viber icon

САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. "златни паспорти" в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за хода на преговорите, представен днес.

Вашингтон отчита нужда от подобряване на системите за издаване на паспорти, особено по отношение на случаите на предоставяне на гражданство срещу инвестиции ("златни паспорти"), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители.

Според представените най-нови данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби. По последни данни от 2020 г. този дял нараства до 12,52 на сто за нашата страна, като увеличение се отчита и в Румъния - до 10,14 на сто, както и в Кипър - до 6,21 на сто, при три на сто преди две години. САЩ са поставили праг от три на сто на отказите, за да има условия за отпадане на визите.

В доклада се уточнява, че промяната в данните може да се дължи на ограниченията за пътуване заради пандемията. Допълва се, че през пролетта на идната година ЕС, САЩ и засегнатите страни отново ще преговарят по изпълнението на плановете за отпадане на визите.

ЕК добавя, че от 2014 г., когато беше отчетена липсата на т. нар. визова реципрочност със САЩ, е предприела множество стъпки, включително с преговори на различни равнища и с издаването на десетина доклада. Миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне временно визите за граждани на САЩ, когато пътуват до ЕС. ЕП предаде комисията и на Съда на ЕС за неизпълнение на задълженията.

Комисията днес заявява, че няма да предложи връщане на визите, защото това би било контрапродуктивна стъпка срещу ключов стратегически партньор. Пояснява се, че връщането на визите би имало отрицателно отражение - политическо, икономическо, финансово, социално, и няма да послужи за постигането на крайната цел. ЕК уточнява, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за граждани на САЩ.

През октомври ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за "златните паспорти". Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър. ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено. Евродепутатите от парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи са на мнение, че със "златните" визи и паспорти се допуска пробив в европейската сигурност и се създава възможност за корупция и за пране на пари.

От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция. Най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто), според официалните данни.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

То за тва е историята Мъ кой да чете

То за тва е историята Мъ кой да чете

22.12.2021 | 20:37

Мъ нека им напомним на чифутската пасмина скрила се зад Океана че е вече време да попитат бабите си кък съ фъка връз връхна дреха жълта чифутска звезда Щото за да влязнат вътре в Европата ще им трябва много

Отговори
0 2
Стоичков

Стоичков

22.12.2021 | 19:20

Въпроса е принципен за страни членки на ЕС,има гратисен период и след това трябва да отпаднат визовите ограничения,но времето си минава,американците държат и ножа и хляба и тези проценти отказ може никога да не станат 3%..Тея в ЕК си пишат докладите и плашат гаргите с "насрещни" мерки. Когато паднаха визите за Канада да не би да се юрнахме натам,но хамериканците се правят на ощипани.

Отговори
7 2
Бай Тошо

Бай Тошо

22.12.2021 | 18:58

30 години сви-рки от седесарските пинчери и още не са им махнали визите! Смятайте, що за "голям брат" имате и като добавим 2 млн. рекет за самолети, трагедия!

Отговори
6 3
Trucker

Trucker

22.12.2021 | 18:01

И дори да отпаднат визите -туристическите, какво печели българският народ ? Ще е по-лесно за тези които нямат проблем с парите да отидат на плаж във Флорида например или посещение на роднини без да вадиш виза. Да работиш нелегално е абсурд. И да го правиш ще е в браншове където парите са малко или не повече от това да работиш легално в Швейцария например. Това е абсурдно дори заради цената на билетите за US които в нормални времена са над 1000 евро ,срещу билетите за транспорт из европа с Райън еър например. . За какво е толкова важно да сме туристически безвизови за USA ?

Отговори
12 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?