1939

САЩ към София и Скопие: Бързо се разберете

Върнахме посланика в РСМ

САЩ призовават България и Северна Македония да "деескалират" реториката си и бързо да решат "двустранните спорове".

Това се казва в позиция на Държавния департамент на САЩ, изразена за македонската секция на "Гласът на Америка".

"Бъдещето на Северна Македония е в Европейския съюз. САЩ продължават да поддържат цялостната евроатлантическа интеграция на страната", продължава краткото изявление.

САЩ неведнъж са използвали като първа крачка за изразяване на позиции в българо-македонския спор местната секция на Voice of America - финансирано от държавата международно радио с редакции в десетки държави по света.

Вашингтон коментира темата седмица и половина след нова ескалация между София и Скопие. 

Напрежението нарасна преди ново честване на годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев, преди което визита на евродепутата Ангел Джамбазки и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в Скопие за друга годишнина - тази на революционерката Мара Бунева - разгневи Скопие заради техни коментари. Дни по-късно бе и побоят над Пендиков. Впоследствие президентът Стево Пендаровски допусна забрана за влизане на български евродепутати, политици и общественици. 

 Вчера Министерството на външните работи информира, че посланикът на България в РС Македония Ангел Ангелов е бил част от официалната делегация на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, която на 30 януари 2023 г. осъществи посещение в Скопие.

Министър Демерджиев се е срещнал с македонския си колега Оливер Спасовски, за да обсъдят  "необходимите мерки" и да се избегнат провокации при честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава, уведомяват от Външното министерство. 

Посланик Ангел Ангелов бе извикан в България за неопределено време след побоя над секретаря на културния клуб "Цар Борис Трети" Християн Пендиков, като мотив за който бе посочена омраза на етническа основа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
шорошоядско маке

шорошоядско маке

01.02.2023 | 14:18

Бий булгараша, бий, Русия е виновна!

Отговори
0 3
Добре

Добре

01.02.2023 | 11:42

Щото ни трябвате да ви хвърлим срещу Русия.

Отговори
3 3

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?