2374

САЩ към ООН: Русия има списъци с украински мишени, "които да бъдат убити"

Съединените щати предупредиха ООН, че разполагат с информация, според която Русия има списъци на украинци, "които да бъдат убити или изпратени в лагери" в случай на инвазия. Това сочи писмо, изпратено до ръководителя на ООН по правата на човека. 

В писмото, което бе изпратено в момент, когато Вашингтон предупреждава за предстоящо нахлуване на руски войски, масирани в близост до украинската граница, се казва, че Съединените щати са "дълбоко обезпокоени" и предупреждават за потенциална "катастрофа в областта на човешките права".

Съединените щати разполагат с "достоверна информация, според която руските сили създават списъци с идентифицирани украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери след военна окупация", се казва в писмото.

"Разполагаме и с достоверна информация, че руските сили вероятно ще използват смъртоносни мерки за разпръскване на мирни протести или за противодействие по друг начин на мирни прояви на предполагаема съпротива от страна на цивилното население", се казва в посланието, адресирано до върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.

В нотата, подписана от Батшеба Нел Крокър, посланик на САЩ в ООН в Женева, се предупреждава, че руската инвазия в Украйна може да доведе до злоупотреби като отвличания или изтезания и да бъде насочена срещу политически дисиденти, религиозни и етнически малцинства и др.

По оценки на САЩ и западните съюзници, през последните седмици Русия е разположила над 150 000 войници в близост до границите на Украйна. Москва отрича, че планира да нападне съседката си, но иска гаранции, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО и че западният алианс ще изтегли силите си от Източна Европа - искания, които Западът отказва.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
герберски комсомолец

герберски комсомолец

24.02.2022 | 13:37

Русия е още на Зил-ове и калашници, а управлението на ракетите им е касетофон Юнитра, спокойно ще им се размине!

Отговори
0 2
676

676

24.02.2022 | 13:35

Абе лельо ми ти забрави правата на джендърите, транссексуалните, третия пол, п-лите, лез-те и т.н. може ли така

Отговори
2 1
БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА

24.02.2022 | 11:01

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Отговори
4 2
Има, има

Има, има

24.02.2022 | 10:58

И се допълват непрекъснато

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?