Следвайте ни

САЩ и Русия обсъждат контрола върху оръжията

viber icon

Специалният президентски пратеник на САЩ Маршал Билингсли ще пътува до Австрия в понеделник и вторник, за да обсъди "взаимно съгласувани теми, свързани с бъдещето на контрола над въоръженията" с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Reuters.

"Съединените щати отправят отворена покана към Китайската народна република да се присъедини към тези дискусии и изясниха необходимостта и трите държави да продължат добросъвестно преговорите за контрол над въоръженията", заявиха от американското дипломатическо ведомство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно призовава Китай да се присъедини към САЩ и Русия в преговорите за споразумение за контрол на ядрените оръжия, което да замени договора СНВ-3, който налага последните останали ограничения за разполагане на стратегически ядрени оръжия в САЩ и Русия до не повече от 1550 за всяка държава и който изтича през февруари.

Китай, разполагащ с около 300 ядрени бойни глави според официалните данни, вече на няколко пъти отхвърля предложението на Тръмп.

Миналата седмица Билингсли беше казал, че се е договорил с Рябков за време и място за преговорите през юни.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?