Следвайте ни

САЩ и ЕС се споразумяха за отстъпки в митата за първи път от над две десетилетия

viber icon

САЩ и ЕС постигнаха споразумение по пакет от намаления на мита, който ще увеличи достъпа до пазара за американски и европейски стоки на стойност стотици милиони долари. Това съобщиха днес постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и еврокомисарят по търговията Фил Хоган.

Тези намаления на митата са първите договорени между САЩ и ЕС от над две десетилетия, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия, предава investor.bg.

ЕС премахва митата върху вноса на американски живи омари и замразени продукти от омари. Стойността на този американски износ за ЕС е бил 111 млн. долара през 2017 година. Споразумението влиза в сила със задна дата от 1 август. Европейските мита ще са премахнати за срок от пет години.

САЩ намаляват с 50 процента митата за определени продукти от ЕС, чиято средна годишна търговска стойност е 160 милиона долара, включително някои готови храни, кристални съдове, запалки и други.

„Като част от подобряването на отношенията между ЕС и САЩ това взаимноизгодно споразумение ще доведе до положителни резултати за икономиките както на Съединените щати, така и на Европейския съюз. Възнамеряваме с този пакет от намаления на митата да отбележим само началото на един процес, който да доведе до допълнителни споразумения, които създават по-свободна, справедлива и взаимна трансатлантическа търговия“, заявиха Лайтхайзър и Хоган.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?