Следвайте ни

САЩ и ЕС осъждат турското правителство заради университета Боазичи

viber icon

Официални лица от САЩ и Европейския съюз (ЕС) изразиха загриженост относно протестите в университета Боазичи, които продължават повече от месец срещу назначаването от президента на ректор извън академичната общност на университета.

Говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза на брифинг вчера, че Вашингтон е "загрижен" за  риториката на правителствените служители при демонстрациите, специално за анти ЛГБТ посланията.

Той осъди министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който нарече ЛГБТ хората "перверзни" в туит. От Туитър по-късно ограничиха достъпа до въпросния туит, който е първи подобен ход срещу държавен служител в Турция.

Докладчикът на Европейския парламент за Турция Начо Санчес Амор също осъди отговора на правителството на протестите.
"Много притеснени сме от влошеното положение на протестите в Боазичи и отговора на турското правителство досега: полицейско насилие, масови задържания, общи обвинения в тероризъм, ЛГБТ акцентиране.", написа той в Туитър.

„Това ли отразява новия положителен дневен ред и волята на реформите в страната?“ добави той, позовавайки се на последните изявления на правителството относно икономическите и съдебните реформи.

"Демокрацията е свързана със защита и зачитане на малцинствата или противоречиви мнения, а не с налагане на едностранна, авторитарна концепция за предполагаемата обща воля. Потискането на критиката означава липсата на демократични аргументи.

Турската служба на Евронюз цитира също служители на Европейската комисия, които заявиха, че са дълбоко загрижени от развитието на протестите в Боазичи, включително задържанията на стотици студенти за упражняване на правото им на събрание.

От началото на протестите полицията задържа стотици студенти в и около кампуса на университета Боазичи, в Истанбул, както и в други демонстрации в подкрепа на студентите в страната. 

Правителствените служители, включително президентът, и проправителствените медии специално акцентираха към ЛГБТ по време на протестите, обвинявайки ги в "неморалност" и "обида на религиозните ценности". 

В отговор на критиките днес Министерството на външните работи публикува писмено изявление, в което се казва, че тези становища са опит за намеса във вътрешните работи в Турция.

"Предупреждаваме тези кръгове да не използват език, който провокира групи, които прибягват до незаконни средства и насърчават незаконни действия", се казва в изявлението.

Правото на събрания и демонстрации, както и свободата на словото са конституционно гарантирани в Турция, заяви министерството, повтаряйки твърденията на полицията, че повечето от задържаните студенти са свързани с незаконни забранени групи.

"Турция показва решимостта си да защити основните права и свободи съгласно конституцията с реформите, които провежда и страната е твърдо решена да продължи да се бори с тероризма," се казва в него.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай