4020

САЩ и Египет се договориха за внасяне на помощи в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства ангажимента на Египет да позволи на хуманитарната помощ, предоставена от ООН, да влезе в Газа през контролно-пропускателния пункт Керем Шалом, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс..

Байдън също така каза на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в телефонен разговор, че подкрепя усилията за повторно отваряне на южния пункт Рафах при условия, приемливи както за Египет, така и за Израел, и че САЩ ще изпратят през следващата седмица за разговори в Кайро високопоставен екип.

"Президентът Байдън приветства ангажимента на президента Ас Сиси да разреши потока на хуманитарна помощ, предоставяна от ООН, да преминава от Египет през контролно-пропускателния пункт Карем Шалом за по-нататъшно разпределение в Газа. Това ще помогне за спасяването на човешки животи", се казва в съобщението на Белия дом.

Ас Сиси се съгласи това да става временно, докато не бъде разработен правен механизъм за повторно отваряне на граничния пункт Рафах от палестинска страна, съобщи египетското президентство.

Някои от хранителните доставки, които чакат да влязат в Газа от Египет, са започнали да гният, тъй като граничният пункт Рафах остава затворен за доставки на помощи  вече трета седмица, а хората в палестинския анклав са изправени пред влошаване на положението с глада.

Междувременно здравното министерство на Газа съобщи, че общо 35 857 палестинци са били убити, а 80 293 са били ранени при израелската военна  офанзива от 7 октомври насам.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?