71

САЩ: F-16 за Турция, ако се откаже от руските S-400

Камарата на представителите на САЩ одобри законодателство, блокиращо администрацията на Байдън да продава изтребители F-16 на Турция, освен ако не са изпълнени определени условия. 

 

Изменението на Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA) би попречило на Съединените щати да продават или прехвърлят оръжията на Турция, освен ако администрацията „удостовери, че това е от съществено значение за националната сигурност на САЩ“ и докато Турция не извършва неразрешени прелети над Гърция с новите самолети, съобщи Ройтерс.

 

Друго условие на САЩ, цитирано от гръцката информационна агенция, е че "Анкара трябва да се откаже от системите за противовъздушна отбрана S-400 които купи от Русия и да прекъсне близките си отношения с Москва“.

 

Мярката, внесена от представителите на Демократическата партия Франк Палоун и Крис Папас, беше подкрепена с 244 гласа срещу 179, каза Ройтерс.

 

Това е последното усилие на членовете на Конгреса да упражнят контрол върху продажбата на самолетите Lockheed Martin на съюзника на НАТО Турция.

 

„Не можем да позволим на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да продължи да използва статута на Турция в НАТО, за да избегне последствия за своите действия“, каза Палоун в реч пред Камарата по време на разглеждането на NDAA.

 

Миналата година Турция направи официално искане за закупуване на 40 F-16 и 80 комплекта за модернизация за съществуващия си флот. Байдън каза на 30 юни на среща на върха на НАТО в Мадрид, че подкрепя продажбата на оръжията на Турция. Съединените щати изключиха Турция от програмата за разработване и закупуване на стелт изтребител F-35, след като закупи системи за противовъздушна отбрана S-400 от Русия.

 

Турция е въвлечена в спор с Гърция относно статута на гръцките острови в близост до нейната брегова линия, като и двете страни обвиняват другата в чести незаконни прелитания. Двете страни от НАТО също спорят за правата за проучване на природен газ покрай Кипър в Средиземно море.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
СЕЛСКИ ПОСТАНОВКИ

СЕЛСКИ ПОСТАНОВКИ

15.07.2022 | 13:34

КОЛХОЗНАТА И УНТЕР С В И Н Я Т А СА СЕ РАЗБРАЛИ, КОЙ НА КОЙ ДА ПРОДАВА И ДА ГО Ш И Б А

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?