61

САЩ, ЕС и Англия обявиха подкрепа за Израел, отмениха полетите София - Тел Авив

Европейският съюз, САЩ и Великобритания обявиха подкрепа за Израел след нападението с дронове и балистични ракети от страна на Иран. От Белия дом заявиха, че подкрепата на Вашингтон за Тел Авив е "непоколебима". Президентът Джо Байдън е прекъснал пътуване, планирано за почивните дни, за да се срещне със съветници по сигурността и да обсъди ситуацята в Близкия изток.

„Осъждам най-категорично безразсъдната атака на иранския режим срещу Израел“. Това заяви британският премиер Риши Сунак, предаде АФП. "Заедно с нашите съюзници работим спешно за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Никой не иска да вижда повече кръвопролития", каза Сунак.

Изявлението му дойде, след като Революционната гвардия на Иран потвърди, че е нанесла удари срещу Израел в отговор на смъртоносния удар с дрон по консулството му в Дамаск от 1 април.

"Тези удари рискуват да разпалят напрежението и да дестабилизират региона. Иран за пореден път демонстрира, че възнамерява да сее хаос в собствения си заден двор", заяви главата на британското правителство.

Сунак добави, че Обединеното кралство ще продължи да отстоява сигурността на Израел и на всички свои регионални партньори, включително Йордания и Ирак.

Междувременно два полета от София за Тел Авив са отменени, съобщиха от летището в София. Първият анулиран полет е този на Ел Ал, който трябваше да излети малко след полунощ, а вторият е на "Уизер", който бе насрочен за 6:00ч., пише БТА.

Анулиран е и полетът за Хургада, който също трябваше да излети в 6:00 часа. 

По-рано днес Израел обяви, че затваря от 00:30 часа местно (и българско време) въздушното си пространство за вътрешни и международни полети.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?