1553

САЩ дадоха на Украйна 1,1 млн. патрони, гепени от Иран

САЩ са изпратили на Украйна около 1,1 млн. патрона, иззети от Иран миналата година, съобщи военното командване. Централното командване на САЩ (Centcom), което контролира операциите в Близкия изток, заяви, че мунициите са били конфискувани от кораб, пътуващ за Йемен. Както е известно, Иран подкрепя йеменските бунтовници „хути“ – бел.ред.) през декември, съобщи Би Би Си.

Западните съюзници на Украйна неотдавна предупредиха, че производствените им линии трудно издържат на темповете, с които Kиев използва боеприпаси. Centcom твърди, че иранските патрони са били прехвърлени в Украйна на 2 октомври. Той допълва, че боеприпасите са били с калибър 7,62 мм, използвани в пушки и леки картечници от съветската епоха.

Първоначално боеприпасите са били конфискувани от военноморските сили на САЩ от кораб без гражданство на име MARWAN 1 на 9 декември, се казва в съобщението. Правителството на САЩ придоби собствеността върху тях през юли чрез процес, известен като гражданска конфискация, при който даден актив може да бъде конфискуван, ако се смята, че собственикът му е замесен в престъпна дейност.

В този случай искът е предявен срещу Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, клон на иранските въоръжени сили, натоварен със задачата да запази правителството на страната.

В изявление на Centcom се казва, че САЩ са "ангажирани да работят с нашите съюзници и партньори, за да противодействат на потока от иранска смъртоносна помощ в региона с всички законни средства".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Честен чиииифут

Честен чиииифут

05.10.2023 | 15:40

Ний не крадем Ние само гепиме

Отговори
3 4
хохохо

хохохо

05.10.2023 | 14:11

А Афганистан, колко патронаи и техника им гепиха на пиндосите?

Отговори
2 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?