Следвайте ни

САЩ: Бойните дронове ще изместят Ф16

viber icon

Снимка: Новият турски БЛА Байрактар ТВ3 (АА) 


Американската армия проучва използването на безпилотни летателни апарати (БЛА) в конфликти след победата на Азербайджан в Нагорни Карабах срещу Армения с помощта на турски дронове. 


Използването на БЛА улесни „неутрализирането на чужди войски с ниски разходи“, съобщава американското издание Форейн Полиси (Foreign Policy). 


„Станахме свидетели на видеозаписи на атаки с БЛА срещу танкове, артилерийски позиции и войски“, каза полк. Скот Шоу.


"Това, което стана очевидно, след като Азербайджан разгроми Армения миналата есен е, че дори държава с по-малко финанси може да води комбинирана оръжейна война“, каза Шоу. „Вече не е нужно да сте САЩ или Русия, за да разполагате с високотехнологични военновъздушни сили."


По време на шестседмичния конфликт Азербайджан използва въоръжените турски БЛА Байрактар TB2, за да отблъсне арменските бронирани сили, както и успя да неутрализира логистичен  конвой, който дори не беше стигнал до фронтовата линия.


В средата на октомври Алиев закупи турските БЛА за над 1 милиард долара, за да помогне на военните си да унищожат арменското оборудване. 


Но не е ясно дали тези числа са  реални. Шоу каза, че огромното количество дезинформация в социалните мрежи, затруднява разгадаването на всичко, което се е случило в реално време.


Войната в Нагорни Карабах е знак, че дните на американските военни, разчитащи на масивни бомбардировки с военни изстребители Ф16, като тези, които белязаха началото на двете войни в Ирак, може би са вече в историята. 


Модернизирането и роботизацията на съвременните военни машини вероятно ще промени начина на воюване. 


Шоу отбеляза, че дроновете все повече ще наподобяват въздушни танкове - които могат да нанесат опустошителен удар.

 

„Тези безпилотни системи бързо ще се множат, защото са по-евтини. А и ще стават все по-малки и по-мощни и унищожителни. Също така тези машини освен във въздуха вече ще са на бойното поле и дори във водата.“


В предвид резултатите от тези анализи администрацията на Байдън предвижда радикално преустройство в армията. За целта, миналия месец министерството на отбраната на САЩ публикува пътна карта за по-широко използване на безпилотни системи. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?