Следвайте ни

Съседна държава на 9-то място в света по ваксинирани жители

viber icon

Турция стигна до деветото място в световен мащаб по брой приложени коронавирусни ваксини. Пандемията намалява в световен мащаб благодарение на близо 3 милиарда дози COVID-19 ваксини, приложени до момента в цял свят.

Според информация, събрана от уебсайта Ourworldindata.org на Оксфордския университет, страната с най-много прилагани ваксини е Китай с над 1,12 милиарда удара, следвани от САЩ с над 320 милиона, Индия с над 300 милиона, Бразилия с близо 93 милиона, Великобритания със 75,5 милиона, Германия със 70,5 милиона, Франция с близо 49 милиона, Италия с 48,3 милиона и Турция с над 47 милиона дози.

Междувременно Турция въведе нов етап в своята кампания за ваксинация срещу коронавирус в петък, като всички хора на възраст над 18 години вече могат да бъдат имунизирани.  Сега Министерството на здравеопазването с масивна кампания, се опитва да убеди онези, които все още се колебаят дали да се ваксинират. 

До момента в Турция 32,5 милиона души са ваксинирани с първа доза (52 на сто) и 14,9 милиона души са напълно ваксинирани, 17,8 на сто от населението.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коча сподели нивата на ваксинация за провинциите и посочи Егейския район Мугла, където се намират курортите Бодрум, Мармарис и Фетийе, като рекордьор във ваксинацията с най-висок процент от над 73 на сто имунизирани с поне една доза. Мугла е последвана от Одрин, Амасия, Ескишехир и Чанаккале, където процентът е около 67 на сто. Анкара 61 на сто, а в Истанбул над 53 на сто от населението е имунизирано, с поне една доза. 

„Всеки трябва да се ваксинира. Трябва да се доверим на науката на медицината и трябва да се защитим “, каза 19-годишната Еце Челиккол, когато пристигна в градската болница в Анкара за ваксинация.

21-годишната Аслъ Кансу Бора заяви, че се страхува от потенциалните странични ефекти на ваксините, но решава да се имунизира като „гражданин, осъзнал необходимостта от ваксинация за преодоляване на пандемията“.

Д-р Селмани Доган, заместник-главният лекар на Учебна и изследователска болница д-р Сади Конук в Истанбул, заяви, че виждат нарастващ интерес към ваксинацията. Той каза пред Анадолска агенция (АА), че през тази седмица се очакват повече млади хора, тъй като приемните изпити в университета се проведоха миналия уикенд.

Доган каза, че те също са изпратили ваксинационни екипи в търговски центрове и места на открито, за да изградят мобилни пунктове за ваксинация

В крайна сметка децата под 18-годишна възраст ще бъдат единствената група, за сега освободена от ваксинация, въпреки че окончателното решение по въпроса все още не е взето.

Професор Серап Шимшек Явуз, член на Научния консултативен съвет на коронавируса на Министерството на здравеопазването, заяви пред агенция Демирорен, че на децата може да се прилага по-ниска доза ваксини. Тя каза, че те наблюдават резултатите от ваксинациите сред деца и млади хора в други страни и може да обмислят даването на ниска единична доза на деца и ако са необходими две дози, може да удължи периода между две дози.

В мента в Турция се прилагат ваксините на Пфайзер-Бионтек и китайската Синовак. Скоро се очаква да започне ваксинация и с пуската Спутник V, която Турция получи неотдавна. 

Междувременно местно направена неактивна ваксина Тюрковак стартира своите проучвания фаза 3 тази седмица.

На фона на националния спад в случаите на COVID-19, Турция ще сложи край на повечето ограничения, считано от 1 юли.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?