Следвайте ни

Съседите пред война! Гръцката армия в бойна готовност заради турски сондажи

viber icon

Опасна ескалация в Източното Средиземноморие! В повишена бойна готовност са гръцките въоръжени сили. Те са готови да отвърнат на турския ход да започне нови сондажни операции близо до водите на остров Кастелоризо, които ще продължат поне до 2 август.

Планът на Турция се разглежда от Атина като опасна ескалация в Източното Средиземноморие. Това накара премиера на Гърция Кириакос Мицотакис да заплаши Анкара с европейски санкции, пише Kathimerini.

"Налагането на санкции от страна на Европейския съюз (ЕС) срещу Турция ще е еднопосочен път. Зависи само от Турция да избере какви взаимоотношения иска да има с Гърция, с Кипър и с Европа.

Но аз смятам, че в момента те изглежда избират грешния път", каза премиерът по-рано по време на посещението на германския министър на външните работи Хайко Маас.

Мицотакис допълни, че "Гърция следи всички развития с готовност" и подчерта, че "поставянето на суверенните ни права под въпрос означава оспорване на сувереннитета на Европа".

По думите на премиера, Гърция вече е повдигнала въпроса пред ЕС, НАТО и ООН, както и пред властите в постоянните членове на Съвета за сигурност на глобалната организация.

"Призоваваме Турция незабавно да прекрати нелегалните действия, които подкопават нашите суверенни права, както и мира и стабилността в региона", се казва в изявление на гръцкото Министерство на външните работи.

На свой ред турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя, че страната му не се нуждае от ничие позволение, за да проучва ресурсите в региона. По неговите думи Турция действа в рамките на Международното морско право и "ще продължи да го прави".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ми да

Ми да

22.07.2020 | 13:29

Мачкай Ердо...

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?