49

Със знакова реч: Ердоган обяви по-ранна дата за изборите в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че решаващите двойни президентски и парламентарни избори ще се проведат на 14 май, с месец по-рано от очакваното.

Ердоган посочи датата в парламентарната си реч, която наподобяваше начало на предизборна кампания. „На 14 май 1950 г. Аднан Мендерес (първият министър-председател на Турция, избран при многопартийна система) каза „Стига, хората ще си кажат думата“ и излезе победител край урните.“ Нашата нация, 73 години по-късно, на същия ден, отново ще каже "стига" на тези превратаджии, които се наричат „Масата на шестимата“ (опозиционния съюз)“, обяви Ердоган пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Тези избори са едно от най-големите предизвикателства за Ердоган и неговата консервативна ПСР, която е повече от две десетилетия на власт. 

Изявлението на Ердоган дойде след неговия сигнал за възможни предсрочни избори поради "сезонни условия".

Мендерес е име, често споменавано от Ердоган и ПСР. Той е екзекутиран чрез обесване след преврат през 1960 г., след като е бил министър-председател в продължение на 10 години.

„Сега искаме подкрепата на нашата нация през 2023 г., като казваме: „Стига! Решението и бъдещето принадлежат на нацията. Ние ще започнем века на Турция“, обяви Ердоган.

„Тази година, когато отбелязваме 100-годишнината на нашата република, до голяма степен ние постигнахме целите, които искахме да достигне нашата страна и нашата нация, въпреки тежките атаки и глобалните кризи, на които страната ни беше подложена през последните 10 години. 2023 г. е символът на нашата 20-годишна работа и началото на нашата нова визия, Векът на Турция“, добави той. „Това прави предстоящите избори важни и исторически.“

„Маса на шестимата“ е името на съюза на 6 водещи опозиционни партии, които се обединяват, за да променят президентския режим на Турция към „засилена парламентарна система“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?