46

Със силата на ураган: Бурята Ото предизвика хаос в Северна Европа

Буря над Северно море стана причина за отменянето на десетки влакове и фериботи в Северна Дания и Южна Норвегия, съобщи АП, цитирана от БТА.

Може да се очакват пориви на вятъра със силата на ураган, предупреди Датският метеорологичен институт.

Бурята, наречена Ото, се е насочила на изток към Швеция и Балтийско море. Във Финландия властите съобщиха, че също очакват дъжд, евентуално примесен със сняг, и че през уикенда може да има прекъсвания на електрозахранването.

Фериботни курсове в Южна Норвегия бяха отменени. Около 5000 пътници ще трябва да чакат поне до утре, съобщи датски телевизионен канал.

В Дания бурното време дойде в края на празнична седмица, в която много хора пътуваха. Влаковете в голяма част от страната бяха спрени, а властите препоръчаха да не се преминава с леки автомобили по мостове, включително този, който свързва столицата Копенхаген с шведския град Малмьо.

Същата буря връхлетя преди това Шотландия и Северна Англия, като там поривите на вятъра достигнаха 130 км/ч и оставиха десетки хиляди домове без електрозахранване. Движението на влаковете бе нарушено. Имаше и отменени полети. Преобърнати камиони затрудниха движението по главен път, свързващ Лондон с Шотландия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?