49
Следвайте ни

Саркофази от римската епоха откриха при разкопки в Турция

viber icon

Археолозите са откриха няколко саркофага и исторически артефакти от древноримската епоха по време на разкопки в град Орду на черноморското крайбрежие на Турция.

Миналия септември общински работници откриха две каменни конструкции по време на работа по разширяване на пътя. На обекта бяха извикани музейни експерти, тъй като в близкия кв. Фатса се намира първостепенен археологически обект. Това сподели ръководителят на културата и туризма за провинцията, Угур Топарлак, пред Анадолската агенция.

Експертите установиха, че каменните конструкции са саркофази.

По-късно музейната дирекция на Орду започна спешни спасителни разкопки в региона, по време на които екипи откриха още девет гробници и 40 артефакта от римската епоха, каза Топарлак.

Артефактите, открити от гробовете при разкопките, ще бъдат изложени в градския музей.


Топарлък подчерта, че районът, където се извършват разкопките, е само на 50 метра от морето.
„Това място ще бъде културен притегателен център. Надяваме се, че ще осигурим необходимата инфраструктура, за да може публиката да посети района възможно най-скоро“, добави той.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?