2374

Сърцето на Истанбул кърви, ранените стигнаха 81

Властите готови да обявят атентат

Властите в Турция изглеждат все по-склонни да обявят за терористичен акт днешната експлозия на популярната пешеходна част от булевард Истиклял в центъра на Истанбул. Шестима загинаха - четирима от тях на място - и 81 са ранени, двама от тях в критично състояние, а президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече случилото се бомбена атака, която "намирисва на тероризъм".


Около четири часа след експлозията в 16:13 часа вицепрезидентът Фуат Октай и министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посетиха мястото, отцепено от полицията. "Ние го оценяваме като терористичен акт. Ще разрешим този въпрос много скоро", каза Октай пред репортери.


Ердоган каза на пресконференция в Истанбул, че първоначалната информация предполага, че "жена е играла роля" в есплозията. "Би било погрешно да се каже, че това несъмнено е терористична атака, но първоначалното развитие и първоначалната разузнавателна информация от моя губернатор е, че мирише на тероризъм", добави той.

Никой не е поел отговорност за взрива. Истанбул и други турски градове са били мишена в миналото от кюрдски сепаратисти, ислямистки бойци и други групи, включително в поредица от атаки през 2015 и 2016 г. Днес по турските медии има съвсем друга версия за предполагаемия източник на вероятното нападение.


Ако се потвърди терористичен атентат, това ще бъде първата голяма бомбена експлозия в Истанбул от шест години. Ограничени са социалните мрежи Twitter, Instagram, YouTube и Facebook в района на града.


Двойни бомбени атентати пред футболен стадион в Истанбул през декември 2016 г. убиха 38 души и раниха 155 при нападение, за което пое отговорност от разклонение на войнствената Кюрдска работническа партия (ПКК), определена като терористична група от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?