4020

Сърбия определя световния път на дрогата

Близо 13 тона кокаин бяха конфискувани при акциите на европейската полиция през последните дни. Общото всеки от случаите е пряко свързан с са граждани на Сърбия, съобщава N1.

Дългата 22 метра платноходка " Oceania dos" е трябвало да транспортира 2 тона кокаин от държави от Южна Америка до страни от Западна Европа и Сърбия за по-нататъшна продажба.

Кокаинът бил опакован в няколко маркирани пакета, които се намирали в спортни чанти. Той обаче беше заловен в международни води на Атлантическия океан - испанската полиция засече платноходка, управлявана от украинец и чех, а организаторът е сръбски гражданин.

Прокуратурата за борба с организираната престъпност издаде заповед за провеждане на разследване срещу Слободан Костовски, Никола Стоядинович, Небойша Субин и Боян Копитович по подозрение, че в периода от март 2022 г. до 24 август т. г. тази организирана престъпна група е извършила престъплението неразрешено производство и трафик на наркотични вещества.

Заподозреният организатор на контрабандата Слободан Костовски, който се укриваше, беше арестуван. През 2018 г. той избяга от затвора в Бразилия и за него Интерпол издаде червена бюлетина за издирване. Костовски беше осъден на 19 години затвор за презокеанска контрабанда на кокаин.

Още преди 20 години Костовски беше сочен като човек, близък до хора от криминалните среди и по-точно тези, които бяха смятани за дългата ръка на Държавна сигурност.

„Например, когато беше проведено разследване срещу групата на Желко Максимович Мака за убийството на полицейския генерал Бошко Буха и се появи подозрението, че тази група е планирала и убийството на премиера. Тогава се установи, че точно този човек се е чувал много често с Желко Максимович", каза Вук Цвиич.

По неофициална информация на N1, Костовски е предоставил устройства за безопасна комуникация - т. нар. криптирани телефони, на екипажа на лодката и на членове на балканския клан, заподозрян за контрабанда на два тона кокаин.

Дешифрирането на приложението " skaj", използвано на криптирани телефони от френската полиция, доведе до повдигането на обвинения по три големи случая в Сърбия - срещу "Врачар" и клана Беливук, както и групата на Шарич.

В четвъртък, 31 август, трябва да започне процесът срещу Дарко Шарич и бившия му адвокат Деян Лазаревич за планиране на убийството и дискредитиране на свидетеля на сътрудника на Небойша Йоксович.

Освен Шарич и Лазаревич, по делото бяха обвинени още 13 души. Прокуратурата посочва в обвинителния акт, че тъй като групата не е успяла да убие Йоксович като отмъщение, Шарич е наредил дискредитирането му, за да загуби статута си на свидетел - съучастник в производството срещу него за контрабанда на кокаин. Всичко това беше уредено от Шарич, докато беше в ареста, от неговия адвокат и други сътрудници.

„Сред доказателствата, на които сега се позовава сръбската прокуратура, е фактът, че той е успял да управлява наркокартела от най-сигурния затвор в Сърбия. Нямаме обяснение как е възможно това, как е възможно той да е разполагал с няколко телефона и защитено криптиране, т.е. приложението " skaj " - засега изобщо нямаме отговор на това “, каза Цвиич.

Адвокатът Деян Лазаревич беше арестуван заедно с Дарко Шарич на 14 април 2022 г. като част от организираната престъпна група на Шарич. Освен това Деян Лазаревич е бил адвокат на Велко Беливук и Марко Милкович, както и на десетина други обвиняеми членове на клана на Беливук, които са съдени за седем тежки убийства и множество други престъпления

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?