49

Сърбия и Русия обсъдиха бъдещо стратегическо партньорство

Сръбският президент Александър Вучич обсъди "руско-сръбското стратегическо партньорство" с Александър Грушко, заместник-министър на външните работи на Русия.

Срещата се състоя в Белград и за нея информира руското министерство на външните работи. Грушко е бил в Белград два дни - на 13 и 14 октомври. По време на престоя си в сръбската столица той е имал разговори със своя колега Никола Селакович и вътрешният министър Александър Вулин.

"Бяха обсъдени въпроси, свързани с двустранното сътрудничество. Акцентът бе върху укрепването на руско-сръбското стратегическо партньорство в условията на увеличаващата се глобална криза", се казва в документа на руското МВнР. В него се подчертава, че "фокусът на разговорите е бил и върху съвместната работа за гарантирането на стабилност на Балканите и последствията от западната конфронтация".

"Двете страни изразиха желанието си за подобряване на сътрудничеството в много и различни области, както и продължаването на политическия диалог и комуникацията по линията на министерствата на външните работи", се казва още в документа разпространен от руското министерство на външните работи.

На 23 септември Сърбия подписа споразумение с Русия за взаимни "консултации" по външнополитически въпроси. Никола Селакович подписа споразумението заедно с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където повечето западни делегации отбягваха руския първи дипломат заради инвазията в Украйна. Планът за консултации се очаква да продължи две години. В същото време медиите в Сърбия и Русия съобщиха, че сръбският президент Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са "подчертали съвместния фокус върху по-нататъшното динамично развитие на руско-сръбските отношения".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Драган

Драган

17.10.2022 | 08:24

Скоро ще запее друга песен като им спрат евросредствата.

Отговори
0 0
Абе,

Абе,

16.10.2022 | 10:33

Тези сърби винаги са се опитвали да седят на два стола, но накрая знаем какво става. Много опасни лицемери и някъде пишеше че и те имали ядрено оръжие. Именно те направиха това от македонците, което са сега, тяхната пропаганда. ЕС, както и ние трябва да сме по скептични към Сърбия, национализма и шовинизма им е национална черта.

Отговори
3 0
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

16.10.2022 | 09:50

А защо не е поканена и северна корея. Та ние с тях сме като усрано ду.пе и гащи.

Отговори
2 1
Не се

Не се

16.10.2022 | 10:53

бъзикай глупако ! Човечеството не върви към добро ,с тези военни конфликти . Някои наблюдатели стоят настрани , подкокоросват и се кефят от трагедията на милиони Хора . Защо е необходимо всичко това ? МИР , А НЕ ВОЙНИ !!!

Отговори
1 1
Кажи го на патрона си!

Кажи го на патрона си!

17.10.2022 | 08:11

Това го кажи на Путлер бе, глупако!

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?