Санитар стана крал в Уганда

Чарлз Уесли Мубере, който от години е санитар в болници и старчески домове в американските щати Мериленд и Пенсилвания, бе коронясан за крал на Рвензуруру - район в Уганда с население около 300 000 души от народността Баконзо, съобщи АП.

Мубере наследил короната още на 13-годишна възраст. Едва преди ден обаче на церемония в столицата на кралството Касесе президентът на Уганда Йовери Мусевени официално го призна за крал. По този начин беше отменена забраната за съществуването на традиционната монархия в Рвензуруру от 1967 година. Мусевени обаче бе категоричен, че новият крал трябва да изпълнява само културните задължения, които му носи тронът, и да не се занимава с политика.

 "Дворецът" на крал Мубере представлява едноетажна варосана постройка. Наблизо се намира много по-голяма тръстикова постройка, в която заседава местният парламент. В кралството няма лечебници и водопровод, посочва АП.

Народността Баконзо отдавна настоява да бъде призната за самостоятелна етническа група. Самият крал Мубере, на 56 години, е изминал дълъг път - от непълнолетен лидер на бунтовническа част, през беден студент до санитар, който работел на две смени в САЩ, където той живял цели 25 години. Рвензуруру е едно от седемте кралства на територията на Уганда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?