Следвайте ни

Санитар стана крал в Уганда

viber icon

Чарлз Уесли Мубере, който от години е санитар в болници и старчески домове в американските щати Мериленд и Пенсилвания, бе коронясан за крал на Рвензуруру - район в Уганда с население около 300 000 души от народността Баконзо, съобщи АП.

Мубере наследил короната още на 13-годишна възраст. Едва преди ден обаче на церемония в столицата на кралството Касесе президентът на Уганда Йовери Мусевени официално го призна за крал. По този начин беше отменена забраната за съществуването на традиционната монархия в Рвензуруру от 1967 година. Мусевени обаче бе категоричен, че новият крал трябва да изпълнява само културните задължения, които му носи тронът, и да не се занимава с политика.

 "Дворецът" на крал Мубере представлява едноетажна варосана постройка. Наблизо се намира много по-голяма тръстикова постройка, в която заседава местният парламент. В кралството няма лечебници и водопровод, посочва АП.

Народността Баконзо отдавна настоява да бъде призната за самостоятелна етническа група. Самият крал Мубере, на 56 години, е изминал дълъг път - от непълнолетен лидер на бунтовническа част, през беден студент до санитар, който работел на две смени в САЩ, където той живял цели 25 години. Рвензуруру е едно от седемте кралства на територията на Уганда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?