71

Самурайски пчели от Китай пазят лешници за $178 милиона в Турция

Нашествието на вредните буболечки причинява годишни икономически загуби от $178 милиона

 

Черноморският регион на Турция, който е световен лидер в производството на лешници, е изправен пред нарастваща заплаха от инвазивно насекомо, известно като миризлив "кафяв скункс". Насекомото, идентифицирано за първи път в Турция преди 7 години, след като е мигрирало от Грузия, бързо се е разпространило из страната, покривайки приблизително 30 километра на ден.

Кафявият скункс е сокоизсмукващо насекомо, което се храни с листата на растенията, което води до изсъхване на корените на растенията и представлява значителен риск за лешниковите дървета и различни селскостопански продукти в региона. За борба с този инвазивен вредител се използват както биологични, така и химически методи за контрол, както и ръчно събиране и елиминиране.

Като част от биологичната война срещу инвазивното насекомо тази година над 30 000 „самурайски пчели“, внесени от Китай, бяха пуснати в природата в Артвин, североизточна Турция. 

Използването на тези пчели е окуражаваща стъпка, но може да отнеме няколко години, за да се видят пълните резултати. 

Смята се, че нашествието на вредните буболечки причинява годишни икономически загуби от 5 милиарда TL ($178 милиона).

Себахаттин Аслантюрк, член на борда на директорите на Националния съвет по лешниците (UFK), изрази загриженост, че ако популацията на вредните насекоми продължи да се разширява, това може да доведе до загуба на до 80% в производството на лешници през следващата година. Той подчерта мащаба на проблема, като отбеляза, че една двойка кафяви скунксове може да снесе около 14 000 яйца през сезона.

Аслантюрк подчерта важността на стратегиите за биологична и химическа война в борбата с този инвазивен вредител. 

Междувременно използването на мерки за химически контрол остава наложително за защита на производството на лешници в Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Това на снимката не е пчела

Това на снимката не е пчела

20.10.2023 | 14:25

А хлебарка.

Отговори
0 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?