Следвайте ни

Самолети взривиха кулите-близнаци на 11 септември 2001 г.

Около 3000 загиват при четирите съгласувани самоубийствени атентата в Ню Йорк и Вашингтон

Днес се отбелязват 16 години от атентатите на 11 септември в САЩ, които стреснаха света с 4 съгласувани самоубийствени атаки в Ню Йорк и Вашингтон. 

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.
По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-имата терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други членове на спасителните екипи. 

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21. век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на "Ал Кайда" и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността. Като мотиви за атентатите се посочва американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват "Ал Кайда". Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит. 

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция. На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Непосредствено до мемориалa е вдигнат Световния търговски център 1 (Кулата на свободата). Пентагонът е възстановен за 1 г. и до сградата е изграден мемориал през 2008 г. На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. също се изгражда постоянен мемориал.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?