Следвайте ни

Само в "Марица": Примката за "Индра" в Испания се затяга!

Съдът в Мадрид призна съпричастието на "Индра" към най-големия корупционен скандал в страната

viber icon

Докато новата общинска администрация в  Пловдив се бори със зъби и нокти да успее да „подкара“ 20-милионната система за таксуване и известяване в градския транспорт, изпълнителя на проекта „Индра“ продължава да бъде част от челните заглавията в редица испански медии. Тези дни примката около компанията се затегна още повече, а през последните няколко седмици казусът с транспортния проект на Пловдив също намери място в няколко мадридски издания.

В края на януари, съдията по делото „Пуника“ (най-големият корупционен скандал в Испания, при който членове на управляващата партия са отклонявали милиарди евро през обществени поръчки), където една от разследваните страни е именно „Индра“, изслуша Хавиер Монсон - бивш президент на фирмата между 1993 - 2015 година. Именно Монсон е начело на испанската компания по времето, когато тя печели и започва да изпълнява проекта в Пловдив.

"Индра" все още се разследва от почти всички институции и власти в Испания по редица обвинения - фалшифициране на документи, присвояване, склоняване към корупция, измама, даване и предлагане на подкуп и създаване на картел. Местните медии останаха изненадани от твърденията на бившия шеф в "Индра", който настояваше пред съда, че никога не е знаел за плащанията по цитираните в делото случая, нито пък е виждал фактурите. 

Засега в централата на компанията не изглеждат съкрушени от съдебния обръч около дейността й. В официално изявление от "Индра“ заявяват, че оказват пълно съдействие на властите и подчертават, че поставянето на компанията като разследвана и съпричастна страна не значи „обвинена“  и това няма да окаже влияние върху работата на дружеството.

От фирмата обаче упорито отказват коментар за десетките случаи на корупция, както в Испания, така и по света, които вече са огласени. Единственият изявление по темата идва от Фернандо Абрил-Марторел, новият директор на „Индра“, който в края на миналата година заяви, че след 2015 година компанията е установила много по-строги правила за контрол от страна на борда на директорите върху висшите мениджъри.

Паралено с делото, в Испания гръмна още един скандал с марката "Индра". През 2010 година компанията печели обществена поръчка за доставка на софтуер за управление информацията от учебните заведения в града на стойност 15,8 мил. евро. Поради технически проблеми обаче, "Индра" така и не доставят цялото оборудване, заради което и системата не заработва.

Фирмата обаче прибира 5,5 мил. евро, които никога не са потърсени и проектът е спрян официално през 2015 година без да са търсени обещетения. Подобна система Мадрид вече има, но за близо шест пъти по-малко пари - през 2017 година друга компания я изгражда успешно за 2,2 милиона евро.

 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?