49

Само в "Марица": Летим от Пловдив до Бурса за 60 евро

Началото на редовните полети между Пловдив и Бурса се очаква след няколко месеца. Така ще бъде спестено много време за път, както и ще има голям принос за увеличаването на туристическия обмен, търговията, срещата на приятели и роднини на двете страни.

Председателят на борда на директорите на Летище Пловдив Дойчин Ангелов и изпълнителният директор Красимир Пешев са на посещение в Бурса. 

Заедно с главния организатор на проекта от Бурса, президентът на Асоциацията за култура и солидарност на хората от Тунабойлу и Делиорман Сюлейман Улусой те се срещнаха с кмета на Бурса Алинур Акташ. Това обяви турския, новинарски портал lifebursa.com.

С инициативата за откриване на нова авиолиния Пловдив - Бурса на импровизирана пресконференция, бяха запознати председателите на местните бизнес асоциации, президента на търговско-промишлена палата в Бурса (БТСО) Ибрахим Буркай и членовете на борда на директорите.

Анадолска агенция

Ибрахим Буркай заяви, че очаква цените на билетите и каргото при полетите, които ще се извършват от компанията Сън Ер (Sun Air), да бъдат разумни и дори по-ниски от тези на конкурентите. Прогнозите са, че цената на полетите ще е около 60 евро. 

Лайфбурса

На среща с БТСО присъства и генералният консул в Бурса Веселин Божилов и търговското аташе Любомир Любонев.

Улусой допълни: "От близо десет години имаме един проект, който подкрепяме и развиваме. Първоначално компанията БораДжет проведе няколко пробни проучвателни полети, но след това линията беше замразена. Сега хората от Пловдив, Кърджали или Северна България губят до 12 часа, преминавайки по сухопътните граници между България и Турция. През летния сезон, поради натовареността на ГКПП-тата, този период достига понякога и 20 часа. За да се реши този проблем, министерствота на транспорта в двете страни започнаха преговори за започване на авиолиния между Пловдив и Бурса през 2012 година. До днес по различни причини идеята не бе осъществена, но с последните инициативи се доближихме до целта си", коментира г-н Улусой. 

От кметството в Бурса обявиха, че в района живеят над 450 хиляди турци с българско гражданство. Пристигащите от Турция пък ще могат да летят с връзка от Пловдив по дестинациите, обслужвани от местния аеропорт. 

"Освен нашите сънародници в последно време много българи искат да посетят Бурса за туризъм или бизнес. Това е един от най-развитите индустриални райони в страната. По тази причина сме уверени, че тази нова линия ще е ефективна и в двете посоки", заключи Сюлейман Улусой.

На срещата, проведена с участието на кмета на Пловдив Здравко Димитров в края на май, на генералното търговско аташе на турската република в Пловдив Армаган Ал и мениджърите на летище Пловдив бяха обсъдени редовни полети от Пловдив до Бурса и Истанбул. На по-късен етап ще бъде проучена възможността за полети и до Анкара.

Армаган Ал каза, че според проучването, извършено от турска страна, около Пловдив и на летището има голям инвестиционен потенциал. Десетки бизнесмени и представители на неправителствени организации от Бурса, град-побратим на Пловдив, подкрепят откриването на редовните полети.

В крайна сметка беше пожелано това начинание да бъде полезно и ползотворно и за двете страни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
сладки приказки

сладки приказки

24.06.2022 | 21:34

До Скопие кога? Колко ще струва? Ами отидете до там де!

Отговори
5 0
Въпрос

Въпрос

24.06.2022 | 21:22

Тосподин Ангелов “вдигна ли самолета” докато бе на културния туризъм?

Отговори
6 0
Иванов

Иванов

24.06.2022 | 20:21

Нещо подписано конкретно със срокове! Не ли! Пожелания!

Отговори
8 0
Жилфонд

Жилфонд

24.06.2022 | 19:07

Време е за командировка до Лиеж :)

Отговори
7 0
Това влиза ли в 60 евра

Това влиза ли в 60 евра

24.06.2022 | 19:03

Съдебната сага между държавата и компанията е още от 2015 година. Тогава летището спира да плаща наема от 20 000 лева на месец за ползване на перона и другите сгради, собственост на дружеството. Точно преди това от частното дружество са поискали 140 000 лева месечен наем за съоръженията си. Това означава, че го груби сметки частникът може да заведе дела за 12 млн. лева без лихвите за неплатените наеми и пропуснатите ползи.

Отговори
2 0
А какво каза частника Прокопи

А какво каза частника Прокопи

24.06.2022 | 19:00

Окончателно! Летище Пловдив остана без перон, присъдиха и новата му част на частника .Кой ще плаща масрафа ?

Отговори
5 1
ЯЗЪК

ЯЗЪК

24.06.2022 | 18:40

Дойчин Ангелов и изпълнителният директор Красимир Пешев ,няма да ги има след няколко месеца ,както и полетите.АФЕРИМ, АШКОЛСУН, МАШАЛА

Отговори
9 0
Чудесна новина

Чудесна новина

24.06.2022 | 17:58

Браво! Поздравления!

Отговори
10 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?